Αντιδράσεις και ερωτήματα για τους ερευνητές που γίνονται λέκτορες
Ερωτήματα προκάλεσε ρύθμιση την οποία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με την οποία, ερευνητές μπορούν να γίνουν λέκτορες. Το θέμα έφερε στην επικαιρότητα ο βουλευτής του Ποταμιού, Γιώργος Μαυρωτάς.
Ερωτήματα προκάλεσε ρύθμιση την οποία κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης σε εκπαιδευτικό νομοσχέδιο.
Με αυτήν, μπορούν να ενταχθούν σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (δηλαδή, χωρίς ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο, που έχει τα ακαδημαϊκά προσόντα για τη θέση) άτομα που κατέχουν σήμερα θέση επιστημονικού, ερευνητικού και διδακτικού προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, αντιστοίχως) σε ΑΕΙ/ΤΕΙ.
Όπως υπενθυμίζει η «Καθημερινή», ανάλογη ρύθμιση είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, αλλά απεσύρθη.
Σύμφωνα με την καταγγελία του βουλευτή του Ποταμιού Γιώργου Μαυρωτά, «ο κ. Φίλης επανέφερε ως ‘νομοτεχνική βελτίωση’ της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε παραπλανητικά το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: Η δεύτερη, νομοτεχνική, αφορά τη γνωστή ρύθμιση –μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα– για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ).
» Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κ. Αναγνωστοπούλου, προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη ‘νομοτεχνική βελτίωση’.
» Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στον χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών. Όλο το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου ‘μουλωχτής νομοθέτησης’ που ακολουθείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό την απόκρυψη, για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Έτσι, λοιπόν, στα μουλωχτά περνάνε κομβικές διατάξεις για το μέλλον των ΑΕΙ, ερήμην των ιδίων.»
Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» η κ. Αναγνωστοπούλου, υπάρχουν περίπου 1.500 εργαζόμενοι σε θέσεις ΕΕΠ και ΕΔΙΠ, ωστόσο δεν έχουν όλοι διδακτορικό και διδακτική εμπειρία ώστε να πληρούν τους όρους της ρύθμισης για να υποβάλουν αίτηση.
Επίσης, τα ΑΕΙ έχουν τον τελικό λόγο για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις.
Ο κ. Μαυρωτάς, πάντως, τόνισε στην ίδια εφημερίδα ότι το προσωπικό αυτό συνεργάζεται επί χρόνια με τους πανεπιστημιακούς ώστε να είναι δύσκολη η απόρριψη μιας αίτησης.
Η αναπληρώτρια υπουργός, από την άλλη, δήλωσε ότι μπορούν να γίνουν διορθώσεις στη ρύθμιση εάν ανακύψει πρόβλημα στα ΑΕΙ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
- Αλγερία: 14 νεκροί, 34 τραυματίες σε τροχαίο στο οποίο ενεπλάκη λεωφορείο
- Νομικό μέτωπο από Costco, Revlon και Kawasaki κατά των δασμών Τραμπ
- Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]
- Συνομιλία Ερντογάν με Μαδούρο για την έκρυθμη κατάσταση ανάμεσα στην Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ
- Ο CEO της Magnum συμμαχεί με τον Κένεντι για μια «πιο υγιή Αμερική»
- Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)

















![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)


























![Επιθέσεις σε σιδηροδρομικό σταθμό και άλλες υποδομές στην Ουκρανία [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/photo_5305686788993126405_x-315x220.jpg)











Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442