Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Γκάλμπρεϊθ: Μας ανησυχούσε η εμπλοκή του στρατού

«Βαθιά προβληματισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, δηλώνει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, βασικός συντάκτης του Σχεδίου Χ επί ημερών Γιάνη Βαρουφάκη. «Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει ο Γκάλμπρεϊθ, προσθέτοντας ότι «ήταν νομικά αβέβαιο» εάν θα μπορούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην ΕΕ σε περίπτωση Grexit.

«Βαθιά προβληματισμένος» για τις πιθανές συνέπειες της εμπλοκής του στρατού για την τήρηση της τάξης σε περίπτωση μετάβασης σε εθνικό νόμισμα, δηλώνει στην Καθημερινή της Κυριακής ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας και βασικός συντάκτης του Σχεδίου Χ για τη διαχείριση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη επί ημερών Γιάνη Βαρουφάκη, παραδέχεται ότι η χρήση των Ενόπλων Δυνάμεων δημιουργούσε κίνδυνο αυταρχικής στροφής στην Ελλάδα.

«Μας ανησυχούσαν βαθύτατα οι πιθανές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες του εγχειρήματος», λέει ο Γκάλμπρεϊθ. Ισχυρίζεται, πάντως, ότι κανείς από το υπουργείο Aμυνας δεν συμμετείχε στις διαβουλεύσεις της ομάδας υπό τον συντονισμό του.

Ο άτυπος σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών παραδέχεται στο βιβλίο του («Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα», Εκδόσεις Πατάκη) ότι ήταν ασαφές αν υπήρχε τρόπος να εξέλθει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη χωρίς να φύγει ταυτόχρονα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέσαμε το ζήτημα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση στους νομικούς μας», λέει στην Καθημερινή. «Η απάντησή τους ήταν ότι το ζήτημα ήταν νομικά αβέβαιο. Ήταν κι αυτό ένα από τα πολλά πράγματα που μας προβλημάτισαν».

Σχόλιο από τη ΝΔ

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις για το ‘’plan Χ’’, την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης ακόμα και την εμπλοκή του Στρατού και τις ‘’οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες του εγχειρήματος’’, όπως τώρα παραδέχεται ένας από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου, επιβάλλουν στον πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας να δώσουν, άμεσα, πλήρεις απαντήσεις και εξηγήσεις.

Επιβάλλουν προπάντων την αποδοχή της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και ουσιαστικές απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε.

Το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τρεις μέρες πριν το δημοψήφισμα και ο κ. Καμμένος μιλούσε μπροστά του για ’’δημοκρατικό Στρατό και δημοκρατικές Ένοπλες Δυνάμεις’’ που ‘’διασφαλίζουν την σταθερότητα στο εσωτερικό’’ δεν αφήνουν πλέον αμφιβολία.

Για πρώτη φορά μετά την πτώση της χούντας κάποιοι σχεδίαζαν και πάντως δεν απέκλειαν ακόμα και την παρουσία του Στρατού στους δρόμους.

Μετά από όλα αυτά υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που να μην απαιτεί να μάθει τι ακριβώς συνέβη εκείνη την σκοτεινή περίοδο;».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024