Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γαλλικό δικαστήριο καλεί την Société Générale να αποζημιώσει τον Ζ.Κερβιέλ

Γαλλικό δικαστήριο καλεί την Société Générale να αποζημιώσει τον Ζ.Κερβιέλ

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε τον πρώην χρηματιστή Ζερόμ Κερβιέλ και αναγκάζει την γαλλική τράπεζα Société Générale να καταβάλει στον Κερβιέλ αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ. Ο Κερβιέλ είχε φυλακισθεί επειδή το 2008 έχασε δισ. ευρώ επιβαρύνοντας τη Société Générale.

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε τον πρώην χρηματιστή Ζερόμ Κερβιέλ και αναγκάζει την γαλλική τράπεζα Société Générale να καταβάλει στον Κερβιέλ αποζημίωση ύψους 450.000 ευρώ. Ο Κερβιέλ είχε φυλακισθεί επειδή το 2008 έχασε δισ. ευρώ επιβαρύνοντας τη Société Générale.

Το εργατοδικείο, που αποτελείται από εκπροσώπους εργοδοτών και εργατικών συνδικάτων, αποφάνθηκε ότι η τράπεζα απέλυσε τον Κερβιέλ χωρίς «πραγματική και σοβαρή αιτία», διότι η απόλυσή του έγινε πολύ καιρό αφότου έγιναν γνωστές οι παράνομες συναλλαγές του.

Ο Αρνό Σαλί, ο δικηγόρος ο οποίος εκπροσώπησε την τράπεζα, χαρακτήρισε την ετυμηγορία «σκάνδαλο» και προειδοποίησε πως το τραπεζικό ίδρυμα θα ασκήσει έφεση στην απόφαση, που ο ίδιος είπε πως θεωρεί ότι αντίκειται στον νόμο.

Ο 39χρονος Κερβιέλ καταδικάστηκε τον Οκτώβριο του 2010 από δικαστήριο του Παρισιού να εκτίσει τρία χρόνια φυλάκιση για παραβίαση εμπιστοσύνης και απάτη, στην υπόθεση η οποία είχε στοιχίσει 4,9 δισεκ. ευρώ στην τράπεζα, και αφορούσε συναλλαγές με παράγωγα μετοχών το 2008, που είχαν καταστροφική κατάληξη.

Η σημερινή απόφαση αναμένεται να εντείνει ξανά τη διαμάχη σχετικά με τον ρόλο των εργατοδικείων.

Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) υπαναχώρησε από την προσπάθειά της να επιβάλει διά νόμου περιορισμούς στις αποζημιώσεις τις οποίες μπορούν τα επιδικάζουν τα δικαστήρια αυτά για άδικες και καταχρηστικές απολύσεις.

Ο χρηματομεσίτης ουδέποτε αρνήθηκε ότι είχε κρύψει τις θέσεις αξίας 50 δισεκ. ευρώ που είχε λάβει, αλλά δηλώνει πως οι ανώτεροί γνώριζαν ή όφειλαν να γνωρίζουν τις ενέργειές του -κάτι το οποίο η Société Générale διαψεύδει από την αρχή.

Η εργατική νομοθεσία στη Γαλλία δίνει στις εταιρείες δύο μήνες προθεσμία για να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές σε περίπτωση παραπτωμάτων υπαλλήλων της, όμως το εργατοδικείο συμπέρανε πως οι κινήσεις του χρηματομεσίτη ήταν γνωστές από το 2007 αλλά ο Κερβιέλ δεν απολύθηκε παρά τον Φεβρουάριο του 2008, σύμφωνα με τον συνήγορό του Νταβίντ Κουμπί.

Κατά τον ίδιο, η απόφαση «αποκαθιστά τη δικαιοσύνη και κάνει κομμάτια την ιστορία που πρόβαλε από την αρχή η Société Générale».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο