Βρετανός πρίγκιπας φέρεται να μεσολάβησε για την ΕΥΔΑΠ στο Καζακστάν
Ο βρετανός πρίγκιπας Άντριου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα στο βρετανικό Τύπο, να αξιοποίησε «διασυνδέσεις» του με παράγοντες στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο του Καζακστάν για μεσολαβήσει ώστε να κλείσει συμφωνία κοινοπραξίας της ΕΥΔΑΠ με ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου για ανάπτυξη δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης. Η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ, και το βρετανικό Παλάτι αρνείται εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου.
Ο βρετανός πρίγκιπας Άντριου φέρεται, σύμφωνα με δημοσίευμα στο βρετανικό Τύπο, να αξιοποίησε «διασυνδέσεις» του με παράγοντες στο πολιτικό και επιχειρηματικό πεδίο του Καζακστάν για μεσολαβήσει ώστε να κλείσει συμφωνία κοινοπραξίας της ΕΥΔΑΠ με ελβετική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίου για ανάπτυξη δικτύου υδροδότησης και αποχέτευσης.
Το βρετανικό Παλάτι αρνείται εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου και άφησε να εννοηθεί πως «εξετάζει» τα δημοσιεύματα από νομική σκοπιά.
Η συμφωνία δεν έκλεισε ποτέ, ναυγώντας μετά το 2011.
Όπως υποστηρίζουν αναφορές από την ΕΥΔΑΠ που επικαλείται η βρετανική Daily Mail, το διευθυντικό στέλεχος της ελληνικής Νίκος Μπαρδής είχε πλησιάσει τον πρίγκιπα Άντριου προτείνοντάς του να αξιοποιήσει τις διασυνδέσεις του.
Η αξία της συμφωνίας, αν έκλεινε, αναφέρεται πως θα έφτανε τα 885 εκατ. λίρες και ο ίδιος ο πρίγκιπας θα έπαιρνε προμήθεια 4 εκατ. λιρών. Σύμφωνα με email, γνώση των οποίων επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ο πρίγκιπας Άντριου, στράφηκε στον καζάκο «ολιγάρχη» Κενγκές Ρακίσεφ.
Η συμφωνία ναυάγησε όταν, στο τέλος του 2011, η αστυνομία του Καζακστάν άνοιξε πυρ σε διαδηλωτές και η ΕΥΔΑΠ θέλησε να αποφύγει να εμπλακεί σε πολιτική διαμάχη στην ασιατική χώρα.
Εκπρόσωπος του βρετανικού Στέμματος, διαψεύδοντας εμπλοκή του πρίγκιπα Άντριου, ανέφερε πως «οι ισχυρισμοί ότι ο Δούκας του Γιορκ λειτούργησε ως δήθεν μεσολαβητής είναι αναληθείς, συκοφαντικές και παραβαίνουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Νέες απειλές Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα αφού τελειώσουμε με το Ιράν»
- Πλοίο διέσχισε τα Στενά του Ορμούζ παρά τον ναυτικό αποκλεισμό των ΗΠΑ – «Προκαταρκτικές συνομιλίες» Λιβάνου και Ισραήλ
- Μία ασθενής, τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα – Κυτταρική θεραπεία CAR-T δείχνει να κάνει θαύματα
- Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι
- Ο νόμος του Ισραήλ για τη θανατική ποινή Παλαιστινίων δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη, αλλά με τον εθνικισμό
- Φόβοι για νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κάηκε» με ένα γέμισμα το Fuel Pass
- Επτά συλλήψεις στην Αϊτή μετά το ποδοπάτημα σε ιστορικό φρούριο με 25 νεκρούς
- Πέντε τρόποι για να «επανέλθεις» μετά το γιορτινό τραπέζι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442