Γαλλικό σχέδιο για «άσυλο» σε αρχαιότητες απειλούνται από τρομοκράτες
Ο διευθυντής του Λούβρου εκπόνησε ένα σχέδιο 50 σημείων για την προστασία αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που απειλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Ζαν-Λυκ Μαρτίνεζ, διευθυντή του Λούβρου, να εκπονήσει το σχέδιο με στόχο να προσφέρει η Γαλλία «άσυλο» σε έργα τέχνης που βρίσκονται υπό απειλή.
Ο διευθυντής του Λούβρου εκπόνησε ένα σχέδιο 50 σημείων για την προστασία αρχαιοτήτων και έργων τέχνης που απειλούνται σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε από τον Ζαν-Λυκ Μαρτίνεζ, διευθυντή του Λούβρου, να εκπονήσει το σχέδιο με στόχο να προσφέρει η Γαλλία «άσυλο» σε έργα τέχνης που βρίσκονται υπό απειλή.
Στόχος του Ολάντ είναι να ψηφιστεί νόμος που θα το κάνει αυτό εφικτό.
Βασικά σημεία του σχεδίου είναι η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων για κλεμμένα πολιτιστικά αγαθά, καθώς και ένα Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης που θα ελέγχει το παράνομο εμπόριο έργων τέχνης.
Ο Μαρτίνεζ θεωρεί ότι περίπου το 20% των εσόδων της ISIS προέρχεται από έργα τέχνης που η οργάνωση πουλά στο εξωτερικό.
Ο διευθυντής του Λούβρου ελπίζει ότι το σχέδιό του θα εγκριθεί σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο ή ίσως από την UNESCO.
Ανάμεσα σε άλλα, ο διευθυντής του Λούβρου προτείνει τη δημιουργία ειδικού ταμείου για την διατήρηση και την αποκατάσταση αρχαιοτήτων που έχουν καταστραφεί, καθώς και τη δημιουργία προγράμματος που θα εκπαιδεύει περισσότερους αρχαιολόγους στο Ιράκ και τη Συρία.
Παράλληλα, το Παρίσι θα τιμήσει τον Χαλέντ Αλ-Ασαντ, τον γενναίο αρχαιολόγο που έχασε τη ζωή του στα χέρια των τζιχαντιστών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ημέρα Μνήμης Μελίνα Μερκούρη: Δωρεάν είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία
- Σχέση: Πώς επηρεάζει την επιτυχία στη δουλειά σου;
- ΤΕΑ: Δεύτερη σύνταξη έως 300 ευρώ από τα επαγγελματικά ταμεία
- Το ντόμινο της κρίσης: Από τη Διώρυγα του Σουέζ στο καλάθι του καταναλωτή
- Ώρα ΕΝΦΙΑ για επτά εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Οι προϋποθέσεις για πλήρη απαλλαγή
- Τι ξέρουμε για το πυρηνικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» που στέλνει ο Μακρόν στη Μεσόγειο



