Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Έκρηξη σε συγκέντρωση Κούρδων δυναμιτίζει τις εκλογές στην Τουρκία

Έκρηξη σε συγκέντρωση Κούρδων δυναμιτίζει τις εκλογές στην Τουρκία

Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής έκρηξης που σημειώθηκε στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λίγες μόλις ώρες πριν από τις κρίσιμες  βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Τέσσερις νεκροί και περισσότεροι από 100 τραυματίες είναι ο απολογισμός της διπλής έκρηξης που σημειώθηκε στη διάρκεια της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, λίγες μόλις ώρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής.

Η αρχική πληροφορία που μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα και οι Αρχές ότι η έκρηξη οφείλεται σε μετασχηματιστή υψηλής τάσης του δικτύου ηλεκτροδότησης διαψεύστηκε σύντομα και επιβεβαιώθηκε η τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού.

Τo σενάριο της έκρηξης στο μετασχηματιστή διέψευσε και ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος επικαλέστηκε του πρώτους ελέγχους των τεχνικών κλιμακίων. Όπως είπε, ο πυρήνας του μετασχηματιστή παρέμεινε άθικτος, δεν διεκόπη η ηλεκτροδότηση και η έκρηξη προφανώς προήλθε από το εξωτερικό του θαλάμου, καθώς η πόρτα του άνοιξε από έξω προς τα μέσα.
Το κουρδικό MedNuce TV, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες, μετέδωσε μάλιστα ότι σημειώθηκαν δυο βομβιστικές επιθέσεις. Η δεύτερη βόμβα, όπως ανέφερε, βρισκόταν σε παρακείμενο κάδο απορριμάτων.


Η έκρηξη κλιμακώνει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο προεκλογικό κλίμα στην Τουρκία.

Σημειώθηκε σε σημείο που βρίσκεται πολύ κοντά στο βάθρο όπου θα μιλούσε ο συμπροεδρεύων του ΗDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Ο ίδιος τη στιγμή εκείνη βρισκόταν πίσω από τη σκηνή και ετοιμαζόταν να εμφανιστεί ενώπιον του ενθουσιώδους πλήθους του κατοικούμενου κυρίως από Κούρδους Ντιγιαρμπακίρ, μετά την ομιλία υποψήφιας βουλευτού του κόμματος του.

Στις πρώτες δηλώσεις του στο CNNTurk μετά την έκρηξη, ο κ. Ντεμιρτάς επεσήμανε ότι προκαλεί ρωτήματα το γεγονός το επεισόδιο συνέβη λίγο πριν τις κάλπες και κάλεσε το λαό του Ντιγιαρμπακίρ να διατηρήσει την ψυχραιμία του, όποιος κι αν είναι ο λόγος της έκρηξης.

Έκκληση για ψυχραιμία απηύθυνε και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας εγρήγορση απέναντι σε προκλήσεις και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει έρευνα για την υπόθεση.

YouTube thumbnail

Την Τετάρτη, ομάδα περίπου 1.000 Τούρκων εθνικιστών, κρατώντας τουρκικές σημαίες επιτέθηκε στους συμμετέχοντες στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στην πόλη Ερζουρούμ, προκαλώντας εκτεταμένα επεισόδια, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 200 άτομα, 3 εκ των οποίων σοβαρά, και να καούν περίπου 150 οχήματα του κόμματος και μελών του. Το HDP άφησε υπόνοιες για το ρόλο των αρχών ασφαλείας, καθώς μετά την επίθεση στη συγκέντρωση δεν έγινε ούτε μία σύλληψη.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 18 Μαΐου, εκρήξεις σημειώθηκαν ταυτόχρονα στα περιφερειακά γραφεία του ίδιου φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε δύο πόλεις της νότιας Τουρκίας, τα Άδανα και τη Μερσίνα. Ο απολογισμός της έκρηξης στα Άδανα ήταν 6 τραυματίες.


Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο