Ανθρώπινα σπερματοζώαρια σε εργαστηριακές συνθήκες δημιούργησαν Γάλλοι ερευνητές
Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν σε εργαστηριακό περιβάλλον ανθρώπινα σπερματοζωάρια, δημιουργώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.
Γάλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν σε εργαστηριακό περιβάλλον ανθρώπινα σπερματοζωάρια, δημιουργώντας ελπίδες για την αντιμετώπιση της ανδρικής υπογονιμότητας.
Οι ερευνητές της εταιρείας βιοτεχνολογίας Kallistem, στη Λιόν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο και τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν να αναπτύξουν in vitro πλήρως αναπτυγμένα σπερματικά κύτταρα, χρησιμοποιώντας προδρομικά ανώριμα κύτταρα (σπερματογόνια), που είχαν ληφθεί μέσω βιοψίας από τους όρχεις στείρων ανδρών.
Τα εργαστηριακά σπερματοζωάρια θα αξιοποιηθούν για εξωσωματική γονιμοποίηση, αν όλα πάνε καλά. Θα είναι επίσης δυνατό να καταψυχθούν για να χρησιμοποιηθούν εν καιρώ.
Προς το παρόν, η επιστημονική ομάδα δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη επιστημονική ανακοίνωση, ενώ δεν έχει προκύψει και επιβεβαίωση του επιτεύγματος από ανεξάρτητους ειδικούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, σπερματογένεση in vitro, έχει επιτευχθεί μόνο σε ποντίκια.
H Κallistem, που προσπαθεί να εξασφαλίσει χρηματοτοδότηση για έρευνες, σχεδιάζει να αρχίσει προκλινικές δοκιμές το 2016 και, στη συνέχεια, κλινικές δοκιμές το 2017. Η εταιρεία εκτιμά ότι υπάρχει μια εν δυνάμει μεγάλη αγορά, διεθνώς, πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς τουλάχιστον 50.000 υπογόνιμοι άνδρες, ετησίως, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη νέα μέθοδο.
Σε κάθε περίπτωση, το επίτευγμα των γάλλων ερευνητών έγινε δεκτό με επιφύλαξη, καθώς η σπερματογένεση είναι μια πολύπλοκη διαδικασία στον οργανισμό του άνδρα, που απαιτεί περίπου 72 μέρες.
Τα προβλήματα γονιμότητας είναι όλο και συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό, καθώς πολλοί άνδρες πάσχουν από αζωοσπερμία, δηλαδή από ανεπαρκή ή αφύσικα σπερματοζωάρια.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εισβολές και ναρκοτρομοκρατία: Πώς η «έκτακτη ανάγκη» έγινε η καραμέλα του Τραμπ για την επέκταση της εξουσίας του
- Ο Νικολάς Μαδούρο ως «ταξιτζής» δηλώνει έτοιμος για να συζητήσει με τις ΗΠΑ για πετρέλαιο και ανάπτυξη
- Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν θα είναι απαραίτητα δίκαιη λέει ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Σταμπ
- Κροατία: H δημόσια ραδιοφωνία της χώρας HRT προσπαθεί να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)













































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)














Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442