Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τζελ οιστριόλης μειώνει τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας

Τζελ οιστριόλης μειώνει τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας

Ένα τζελ χαμηλής δοσολογίας οιστριόλης (50 μg/g) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κολπική ατροφία από την οποία υποφέρουν οι γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Το σκεύασμα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου, είναι συνταγογραφούμενο με 25% συμμετοχή του ασθενή.

Ένα τζελ χαμηλής δοσολογίας οιστριόλης (50 μg/g) αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κολπική ατροφία από την οποία υποφέρουν οι γυναίκες κυρίως μετά την εμμηνόπαυση. Το σκεύασμα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα στα τέλη Απριλίου, είναι συνταγογραφούμενο με 25% συμμετοχή του ασθενή.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το επιστημονικό συμπόσιο «Πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπεία της Κολπικής Ατροφίας σε Μετα-Εμμηνοπαυσιακές Γυναίκες» (8/5, Αθήνα), ο διευθυντής της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», καθηγητής Δημήτρης Λουτράδης και ο Γυναικολόγος-Μαιευτήρας, διευθυντής ΕΣΥ του νοσοκομείου, Νικόλαος Γουλαμάτσος, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της κολπικής ατροφίας.

Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 2020 οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση θα είναι 2.800.000 (26,6% του πληθυσμού). Σύμφωνα με μεγάλες στατιστικές μελέτες το 50% περίπου (1.400.000) θα παρουσιάσει μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα του ουρογεννητικού συνδρόμου. Από τις συμπτωματικές γυναίκες θα επισκεφθεί το γιατρό για βοήθεια και θεραπεία το 5-10%, δηλαδή περίπου 140.000 – 210.000 γυναίκες.

«Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό φαινόμενο στη ζωή της γυναίκας, το οποίο συχνά χαρακτηρίζεται από ποικιλία συμπτωμάτων, τα οποία επιβαρύνουν την ψυχολογική της κατάσταση και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα της ζωής της γυναίκας. Η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 έτη, ενώ το προσδόκιμο επιβίωσης των γυναικών στις ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου τα 76 – 81 έτη. Συνεπώς, οι πλειοψηφία των γυναικών θα ζήσουν ένα μεγάλο μέρος της ζωής τους στη μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο», εξήγησε ο κ. Λουτράδης.

Τα εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα οφείλονται στη μείωση της παραγωγής των οιστρογόνων, με τα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος να αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα και συχνότερα αυτής της οιστρογονικής έλλειψης. Το 45% έως 50% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών πάσχουν από διάφορα συμπτώματα του ουροποιητικού συστήματος, που σχετίζονται με την ατροφία του κόλπου, όπως η κολπική ξηρότητα (παρουσιάζεται στο 75% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών), η δυσπαρεύνια (στο 38% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών), η δυσουρία, ο ερεθισμός, ο πόνος ή η φαγούρα (στο 15% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών) και οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

Οι εμφανείς αλλαγές που παρατηρούνται στην κολπική ατροφία περιλαμβάνουν την ατροφία των εξωτερικών γεννητικών οργάνων, με αποτέλεσμα τα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου να ζαρώνουν και το τρίχωμα του εφηβαίου προοδευτικά να χάνεται. Επιπλέον τα κολπικά τοιχώματα λεπταίνουν, με συνέπεια ο κόλπος να γίνεται μικρότερος και στενότερος, ενώ και το κολπικό pH αυξάνεται μεταξύ 6,5 και 7,5 αυξάνοντας έτσι την ευπάθεια σε λοιμώξεις.

«Όμως και φυσιολογικές καταστάσεις, όπως η λοχεία και ο θηλασμός, παθολογικές, όπως η χορήγηση αντιοιστρογόνων για την αντιμετώπιση ενδομητρίωσης ή καρκίνου του μαστού, η ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διαταραχές του κύκλου (κυρίως η αμηνόρροια) που προκαλούνται από έντονη άσκηση ή από μεγάλη, απότομη απώλεια βάρους, η λήψη φαρμάκων, καταστάσεις οι οποίες διαταράσσουν το ορμονικό millieu της γυναίκας, προκαλούν ατροφικές αλλοιώσεις στο κατώτερο ουροποιογεννητικό σύστημα της γυναίκας», σύμφωνα με τον κ. Γουλαμάτσο.

Και παρά την υψηλή συχνότητα εμφάνισης της κολπικής ατροφίας, μόνο 5 – 10% των εμμηνοπαυσιακών γυναικών επιζητούν ιατρική βοήθεια. Τα αίτια αυτής της χαμηλής προσέλευσης είναι τα κοινωνικά και θρησκευτικά ταμπού, η αντίληψη ότι η ατροφία είναι αποτέλεσμα της γήρανσης και όχι των ορμονικών μεταβολών της εμμηνόπαυσης, ότι δεν είναι δυνατό να αντιμετωπισθεί θεραπευτικά, θεωρεί η γυναίκα ότι είναι δικό της «κρυφό» θέμα που δεν επιθυμεί να το συζητήσει με το γιατρό.

Απαραίτητη η θεραπεία της κολπικής ατροφίας

Ωστόσο, σύμφωνα με τις πρόσφατες Διεθνείς Συστάσεις και Κατευθυντήριες Οδηγίες της Βόρειο-Αμερικάνικης Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS) και της Διεθνούς Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (IMS), επιβάλλεται η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κολπικής ατροφίας.

Συστήνεται, λοιπόν, η τοπική θεραπεία με οιστρογόνα στη χαμηλότερη δόση και συχνότητα, που πρέπει να αρχίζει το συντομότερο με την εμφάνιση των συμπτωμάτων, επειδή η πορεία του ουρογεννητικού συνδρόμου είναι εξελικτική αλλά αναστρέψιμη.

Ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων από το ουρογεννητικό σύστημα είναι η θεραπεία με ενδοκολπική εφαρμογή οιστρογόνων (με αλοιφές, κολπικά δισκία, δακτύλιους σιλικόνης). Τα οιστρογόνα με μικρή δοσολογία αποκαθιστούν σε 3-4 εβδομάδες το κολπικό επιθήλιο (αύξηση των εκκρίσεων), σταδιακά όλες τις ανατομικές δομές με βελτίωση της εναλλαγής του κολλαγόνου, του συνδετικού ιστού και του μυών με αποτέλεσμα αύξηση της ελαστικότητας του κόλπου και της ουρήθρας και καλύτερη ρύθμιση των διαταραχών της ούρησης.

Στην Ελλάδα, όμως, κυκλοφορούν ελάχιστα σκευάσματα οιστρογόνων. Το κενό έρχεται να καλύψει η κολπική οιστριόλη, ένα ασθενές οιστρογόνο, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την ξηρότητα και την παροδική ατροφία του κολπικού βλεννογόνου σε θηλάζουσες γυναίκες, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες στο νεογνό, όπως προκύπτει από τη φαρμακοκινητική, σε διακολπική χορήγηση σε χαμηλές δόσεις. Στην ατροφία μετά από ακτινοβολία της ελάσσονος πυέλου για μη ορμονοεξαρτώμενο καρκίνο ή για αιματολογικές κακοήθειες, η δράση της οιστριόλης με τη φαρμακοτεχνική μορφή της ζέλης φαίνεται να υπόσχεται πολλά, ενώ για το κλασσικό ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, όπως φαίνεται από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα θεωρείται η καλύτερη λύση.

«Σύμφωνα με αποτελέσματα διπλής – τυφλής τυχαιοποιημένης μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε 167 γυναίκες, η κολπική χορήγηση εξαιρετικά χαμηλής δόσης, 0,005% γέλης οιστριόλης, ήταν εξαιρετικά αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των σημείων και συμπτωμάτων της κολπικής ατροφίας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας. Το κλινικό όφελος συνίστατο στη βελτίωση όλων των παραμέτρων που μελετήθηκαν, ειδικότερα στη σημαντική βελτίωση του δείκτη ωρίμανσης του κολπικού επιθηλίου, στη μείωση του κολπικού pH και στη μείωση του δείκτη των συνολικών συμπτωμάτων και της ποιότητας ζωής των γυναικών», σύμφωνα με την Δρ Έλενα Καστελλάνος MD, PhD., Μαιευτήρας-Γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Teknon της Βαρκελώνης.

Η οιστριόλη ασκεί τις φαρμακολογικές και βιολογικές της επιδράσεις μέσω της δράσης της στους υποδοχείς οιστρογόνων, η δε ασφάλειά της οφείλεται στο γεγονός ότι η οιστριόλη έχει υψηλή συγγένεια σύνδεσης με τους υποδοχείς οιστρογόνων στον ιστό της ουροδόχου κύστης και του κόλπου και σχετικά χαμηλή συγγένεια σύνδεσης με τους υποδοχείς οιστρογόνων του ιστού του ενδομητρίου και των μαστών. Επίσης, η οιστρογονική ισχύς της είναι 80 φορές μικρότερη από αυτήν της οιστραδιόλης, με αποτέλεσμα το σύντομο χρόνο παραμονής της οιστριόλης στον πυρήνα των κυττάρων του ενδομητρίου, τη χαμηλή συγγένεια με τις πρωτεΐνες του πλάσματος και την ταχεία αποβολή της, καθώς και την ελάχιστη συστηματική έκθεση – δεν παρουσιάζει καμία δράση στο ενδομήτριο και στο μαστό.

Λέιζερ μικροεξάχνωσης μια εναλλακτική θεραπευτική επιλογή

Για ασθενείς, όμως, με καρκίνο του μαστού που υποβάλλονται σε συμπληρωματική θεραπεία με ακτινοβολία, ωοθηκεκτομία ή λήψη φαρμάκων που αναστέλλουν την παραγωγή οπιστρογόνων στον οργανισμό, τα συμπτώματα της κολπικής ατροφίας είναι πιο έντονα. Ωστόσο, δεν είναι δυνατή η χορήγηση κολπικής οιστριόλης ή άλλων οιστρογόνων και η χρήση των ενυδατικών – λιπαντικών είναι ανεπαρκής.

Γι’ αυτό τελευταία χρησιμοποιείται για την ανάπλαση του κολπικού βλεννογόνου και τη βελτίωση της κολπικής ξηρότητας, το λέιζερ μικροεξάχνωσης, που διαθέτει το Νοσοκομείο «Αλξάνδρα».

Η επεμβατική αυτή τεχνική είναι εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και τα αποτελέσματα της είναι ενθαρρυντικά καθώς δίνει λύση στο κολπικό πρόβλημα γυναικών με αντένδειξη στα κολπικά οιστρογόνα.

Κάθε θεραπεία μικροεξάχνωσης διαρκεί περίπου 3-4 λεπτά και απαιτούνται τουλάχιστον τρεις συνεδρίες για την επίτευξη του τελικού αποτελέσματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το λέιζερ μικροεξάχνωσης ενδείκνυται, εκτός από την κολπική ατροφία, και για τις περιπτώσεις χαλάρωσης του κόλπου που επέρχεται μετά από επαναλαμβανόμενους φυσιολογικούς τοκετούς.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024