Κένυα: Στη φυλακή οι βιαστές 16χρονης που αρχικά αφέθηκαν ελεύθεροι
Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκαν τρεις άνδρες που συμμετείχαν στον ομαδικό βιασμό 16χρονης, την οποία κατόπιν ξυλοκόπησαν άγρια και την πέταξαν σε ένα βόθρο, πιστεύοντας ότι ήταν νεκρή. Η υπόθεση έχει προκαλέσει στην Κένυα γιατί, πέρα από τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχτηκε η 16χρονη, τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αστυνομικούς αφού προηγουμένως τους «τιμώρησαν» βάζοντάς τους να καθαρίσουν το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα...
Σε κάθειρξη 15 ετών καταδικάστηκαν τη Δευτέρα τρεις άνδρες που συμμετείχαν στον ομαδικό βιασμό 16χρονης, την οποία κατόπιν ξυλοκόπησαν άγρια και την πέταξαν σε ένα βόθρο, πιστεύοντας ότι ήταν νεκρή.
Η υπόθεση προκάλεσε σάλο στην Κένυα γιατί, πέρα από τις φρικιαστικές λεπτομέρειες της επίθεσης που δέχτηκε η «Λιζ», τα μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι δράστες αφέθηκαν ελεύθεροι από τους αστυνομικούς αφού προηγουμένως τους «τιμώρησαν» βάζοντάς τους να καθαρίσουν το χώρο γύρω από το αστυνομικό τμήμα.
Η Λιζ -το ψευδώνυμο με το οποίο είναι γνωστή η 16χρονη κοπέλα- γνώριζε τους έξι συνολικά δράστες και όταν αποκάλυψε τα ονόματά τους κάτοικοι της περιοχής τους παρέδωσαν στην αστυνομία.
«Είναι σίγουρο ότι η καταδίκη αυτή θα έχει θετικές επιπτώσεις σε όλη την Κένυα και την ευρύτερη περιοχή» είπε η Κίμπερλι Μπράουν, δικηγόρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Ισότητα Τώρα» που είχε αναλάβει την υπεράσπιση του θύματος.
«Το γεγονός ότι η υπόθεση της Λιζ χρειάστηκε τόσο χρόνο για να φτάσει στα δικαστήρια και να ξεπεράσει μεγάλα εμπόδια, παρά την εθνική και παγκόσμια στήριξη που λάβαμε, καταδεικνύει τις αδικίες που υφίστανται μέχρι και σήμερα τα θύματα» τέτοιων επιθέσεων, συμπλήρωσε.
Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014, ένα χρόνο μετά τον βιασμό της Λιζ. Στο εδώλιο καθόταν τότε μόνο ένας κατηγορούμενος γιατί οι υπόλοιποι πέντε διέφευγαν. Στο μεταξύ όμως συνελήφθησαν άλλοι δύο και παραπέμφθηκαν και αυτοί σε δίκη. Οι υπόλοιποι τρεις θα δικαστούν ξεχωριστά, όταν συλληφθούν.
Τον Ιούνιο του 2013, ενώ επέστρεφε στο σπίτι της από την κηδεία του παππού της, η νεαρή κοπέλα δέχτηκε επίθεση από έξι άνδρες που την βίασαν, την ξυλοκόπησαν και, αιμόφυρτη, την πέταξαν σε ένα βόθρο. Χρειάστηκε να περάσουν μήνες, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος των δραστών από τις εισαγγελικές αρχές.
«Μολονότι η Κένυα υπερηφανεύεται ότι έχει ένα από τα προοδευτικότερα νομικά και πολιτικά πλαίσια όσον αφορά τη σεξουαλική βία, η περίπτωση της Λιζ και αμέτρητες άλλες παρόμοιες υποθέσεις καταδεικνύουν τις σοβαρές ατέλειες του συστήματος και των τοπικών αρχών όταν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα» υπογράμμισε η Κίμπερλι Μπράουν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό
- Νέες απειλές Τραμπ: «Μπορεί να περάσουμε από την Κούβα αφού τελειώσουμε με το Ιράν»
- Σε ισχύ ο ναυτικός αποκλεισμός των ΗΠΑ στο Ορμούζ – Συνομιλίες Λιβάνου και Ισραήλ με τη συμμετοχή Ρούμπιο
- Μία ασθενής, τρία θανατηφόρα αυτοάνοσα – Κυτταρική θεραπεία CAR-T δείχνει να κάνει θαύματα
- Συνταγή: Τάρτα με σπανάκι
- Ο νόμος του Ισραήλ για τη θανατική ποινή Παλαιστινίων δεν έχει να κάνει με την δικαιοσύνη, αλλά με τον εθνικισμό
- Φόβοι για νέο ανοδικό ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Κάηκε» με ένα γέμισμα το Fuel Pass
- Επτά συλλήψεις στην Αϊτή μετά το ποδοπάτημα σε ιστορικό φρούριο με 25 νεκρούς
- Πέντε τρόποι για να «επανέλθεις» μετά το γιορτινό τραπέζι
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/liana-young-r7LB1pnVH0A-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442