Θα πάει ο Ερντογάν στο Ιράν παρά την ένταση λόγω Υεμένης
Δεν ακυρώνει «προς το παρόν τουλάχιστον» ο Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί μεταξύ Άγκυρας και Τεχεράνης μετά την ανοιχτή στήριξη του Τούρκου πρωθυπουργού στην στρατιωτική επιχείρηση υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.
Δεν ακυρώνει «προς το παρόν τουλάχιστον» ο Ταγίπ Ερντογάν την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι η ένταση έχει κλιμακωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την ανοιχτή στήριξή του στην στρατιωτική επιχείρηση υπό την Σαουδική Αραβία στην Υεμένη.
«Για την ώρα δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο πρόγραμμά μας […], η επίσκεψή μας θα γίνει, αλλά παρακολουθούμε στενά την Υεμένη» και την κατάσταση η οποία διαμορφώνεται εκεί, σημείωσε ο Ερντογάν μιλώντας στον Τύπο πριν αναχωρήσει για επίσκεψη στη Σλοβενία και τη Ρουμανία.
Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε καταγγείλει την βούληση του Ιράν να «κυριαρχήσει» στην Υεμένη κι είχε εκφραστεί ανοικτά υπέρ της στρατιωτικής επέμβασης που άρχισαν η Σαουδική Αραβία και αραβικά σουνιτικά κράτη-σύμμαχοί της εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι, τους οποίους θεωρείται ότι υποστηρίζει το Ιράν.
«Το Ιράν αποπειράται να κυριαρχήσει στην περιοχή […] οι δολοπλοκίες του έχουν ξεπεράσει τα όρια της υπομονής μας» είχε πει ο Ερντογάν.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε αντιδράσει στις δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας κατηγορώντας με τη σειρά του την Άγκυρα ότι προσπαθεί να δημιουργήσει αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Επίσης τη Δευτέρα ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να λάβει «ορισμένα μέτρα» λόγω της σύγκρουσης, χωρίς να διευκρινίσει ποια. «Για την Τουρκία οι εξελίξεις στην Υεμένη είναι πολύ σημαντικές», επέμεινε.
Ο Ερντογάν είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί την Τεχεράνη την 7η Απριλίου για σειρά συναντήσεων με επίκεντρο ιδίως την προώθηση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο γειτονικών κρατών.
Ο επιτετραμμένος στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τεχεράνη κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν, όπου του ζητήθηκαν «διευκρινίσεις» για τις δηλώσεις του Ερντογάν, ανέφερε τη Δευτέρα ιρανική διπλωματική πηγή.
«Απαιτούμε μια απάντηση σαφή και καθαρή» τόνισε η Μαρζιέχ Αφχάμ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, ενώ ορισμένοι Ιρανοί αξιωματούχοι ζήτησαν μετ’ επιτάσεως να αναβληθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου.
«Η επίσκεψη του Ερντογάν αποτελεί προσβολή στον λαό μας» έγραψε χαρακτηριστικά ο Χουσεΐν Σαριατμανταρί της συντηρητικής ιρανικής εφημερίδας Καϊχάν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Ολυμπιακός: Αυτή είναι η αποστολή για το ματς με τον ΟΦΗ (pic)
- Ελβετικό φράγκο: Πότε αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για τα δάνεια – Τι υποστήριξαν οι δύο πλευρές
- Έπιασε στασίδι ο Παππάς στην αναμονή εισιτηρίου για την πρώτη θέση
- Γιώργος Λαζάνης: Ο δίκαιος και ο άδικος λόγος
- Παγωνιά και… πλαστικό: Αυτά θα συναντήσει ο Ολυμπιακός στο Καζακστάν κόντρα στην Καϊράτ
- «Ψυχοσεξουαλικό ποπ θρίλερ» – Η Αν Χάθαγουεϊ και η Μικαέλα Κόελ αναμετρώνται στο πρώτο τρέιλερ της επικής ταινίας Mother Mary
- «Μια νύχτα μόνο» στο MEGA: Τι θα δούμε στα επόμενα συγκλονιστικά επεισόδια
- Αυστρία: Ορειβάτης άφησε την σύντροφό του «να παγώσει μέχρι θανάτου» σε κορυφή βουνού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442