Οι τζιχαντιστές άφησαν 19 χριστιανούς, πιθανώς αφού πληρώθηκαν λύτρα
Η τζιχαντιστική ISIS φαίνεται ότι απελευθέρωσε 19 Ασσύριους χριστιανούς, μεταξύ των περίπου 220 που είχαν απαχθεί από χωριά της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι: Πιθανότερο θεωρείται ότι «φόρος» που είχε πληρωθεί στους τζιχαντιστές «διευκόλυνε» την απελευθέρωσή τους, ενώ η ασσυριακή κοινότητα συνεχίζει να αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων.
Η τζιχαντιστική ISIS φαίνεται ότι απελευθέρωσε 19 Ασσύριους χριστιανούς, μεταξύ των περίπου 220 που είχαν απαχθεί από χωριά της βορειοδυτικής Συρίας, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναφορές.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι όμηροι: Πιθανότερο θεωρείται ότι «φόρος» που είχε πληρωθεί στους τζιχαντιστές «διευκόλυνε» την απελευθέρωσή τους, ενώ η ασσυριακή κοινότητα συνεχίζει να αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων ομήρων.
Τοπικοί ηγέτες και οργανώσεις ακτιβιστών ανέφεραν, ξεχωριστά, πως ομάδα 19 ατόμων από το ασσυριακό χωριό Ταλ Γκοράν έφτασαν με ασφάλεια στην Χασάκα, την μεγαλύτερη πόλη της περιοχής, όπου έχουν βρει καταφύγιο οι κάτοικοι των ασσυριακών κοινότητων στις οποίες είχαν εξαπολύσει επίθεση την τελευταία εβδομάδα οι τζιχαντιστές.
Ασσυριακή οργάνωση δημοσίευσε φωτογραφίες από την άφιξή τους, οι οποίες συνάδουν με τις όσες πληροφορίες έχουν επιβεβαιώσει από την πλευρά τους ξένα δημοσιογραφικά πρακτορεία.
Το γιατί απελευθερώθηκαν δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί: Σύμφωνα με τις αναφορές, επρόκειτο για άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών, πράγμα που φαίνεται ότι έπαιξε ρόλο.
Οργανώσεις ακτιβιστών όμως αποδίδουν την απελευθέρωση σε απόφαση «ισλαμικού δικαστηρίου», πριν την οποία είχε προηγηθεί στους τζιχαντιστές πληρωμή «φόρου» που επιβαλλέται σε μη μουσουλμάνους.
Η είδηση της απελευθέρωσης είναι μία μικρή ανακούφιση για την ασσυριακή κοινότητα της περιοχής, η οποία αγωνιά για την τύχη των υπόλοιπων περίπου 200 απαχθέντων. Η βασικότερη εκτίμηση είναι πως οι όμηροι κρατούνται στο Σανταντέχ, σε απόσταση 50 χλμ. από την Χασάκα, και τις τελευταίες ημέρες έχουν πληθύνει οι αναφορές πως τοπικοί ασσύριοι παράγοντες όπως και σουνίτες φύλαρχοι έχουν ανοίξει διαύλους με τους τζιχαντιστές για την απελευθέρωσή τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: Ελληνες κυανόκρανοι στη Λωρίδα της Γάζας
- Η πρόεδρος της χώρας καταγγέλλει «εκλογικό» και ψηφιακό «πραξικόπημα» στην Ονδούρα
- Σε προχωρημένες επαφές με τον Μόντε Μόρις ο Ολυμπιακός (vid)
- Champions League: Η βαθμολογία της League Phase – Η θέση του Ολυμπιακού μετά τη νίκη του (pic)
- Ευρωκοινοβούλιο: Το άρθρο 86 και τα εμπόδια στην απονομή δικαιοσύνης – Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι διατάξεων
- Μπαρτσελόνα – Άιντραχτ Φρανκφούρτης 2-1: Ο Κουντέ έδωσε πολύτιμη νίκη στους «μπλαουγκράνα» (vid)
- Πανδαισία: Όλα τα γκολ από τα αποψινά παιχνίδια του Champions League (vids)
- Ίντερ – Λίβερπουλ: 0-1: Νίκη – βάλσαμο για τους «κόκκινους», από το… δώρο του Μπαστόνι (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις



![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes77-127x85.jpg)


![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)





















![Αεροπλάνο προσγειώνεται πάνω σε αυτοκίνητο και όλοι επιβιώνουν με γρατζουνιές! [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/plane-crash231-315x220.jpg)


































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442