
Οι βασικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο
Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφονται οι βασικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, ενώ επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα εισάγεται άμεσα από τη δημοσίευση των νέων οργανικών διατάξεων των φορέων.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης περιγράφονται οι βασικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, ενώ επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα εισάγεται άμεσα από τη δημοσίευση των νέων οργανικών διατάξεων των φορέων.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα:
1. Συγκροτούνται συλλογικά όργανα που είναι αποκλειστικά αρμόδια για την επιλογή προϊσταμένων και των τριών επιπέδων: Γενικής Διεύθυνσης, Διεύθυνσης, Τμήματος.
2. Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά οριζόντιες θέσεις ευθύνης, για την πλήρωση των οποίων επιλαμβάνεται το Κεντρικό Συμβούλιο Επιλογής Προϊσταμένων και το Κεντρικό Συμβούλιο Συνέντευξης Προϊσταμένων. Οριζόντιες θέσεις ευθύνης αποτελούν οι οργανικές μονάδες επιπέδου Γενικής Διεύθυνσης και Διεύθυνσης που προβλέπονται στις οικείες οργανικές διατάξεις και οι αρμοδιότητές τους είναι όμοιες ή παρεμφερείς σε όλους τους φορείς που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα.
3. Για όλα τα επίπεδα θέσης ευθύνης προβλέπονται τρία στάδια επιλογής:
- Πρώτο στάδιο: πλήρωση αναγκαίων προϋποθέσεων και τυπικών προσόντων
- Δεύτερο στάδιο: γραπτή εξέταση
- Τρίτο στάδιο: συνέντευξη
4. Δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση θέσεων ευθύνης έχουν όλοι οι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι των δημόσιων υπηρεσιών, ήτοι υπουργείων, γενικών και ειδικών γραμματειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων, αυτοτελών ή μη δημόσιων υπηρεσιών καθώς και ΝΠΔΔ, οι οποίοι εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Υπαλληλικού Κώδικα.
Τέλος, επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή αυτού του συστήματος επιλογής προϊσταμένων κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 του Ν.4275/2014, δικαίωμα συμμετοχής για την πλήρωση των οριζόντιων Γενικών Διευθύνσεων Οικονομικών Υπηρεσιών, Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών ή και Πληροφορικής, δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι υπάλληλοι κατηγορίας ΠΕ όλων των κλάδων που ανήκουν οργανικά στα υπουργεία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Ομολόγησε κατασκοπεία ο 50χρονος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας
- Tσιτσιπάς για Αλκαράθ: «Αυτός είναι ο κόσμος σου και εμείς απλώς ζούμε σε αυτόν»
- Πύργος: Κλειστά όλα τα σχολεία την Παρασκευή λόγω της κακοκαιρίας – Χωρίς νερό η πόλη
- Η Βαρσοβία ερευνά τις σχέσεις Επστάιν με την Πολωνία – Ενδέχεται να ζητηθούν απόρρητα έγγραφα από τις ΗΠΑ
- Νόμος Κατσέλη: Τρεις άμεσες εξελίξεις για τους δανειολήπτες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου
- Φωτογραφία ντοκουμέντο από το σημείο διαρροής που προκάλεσε την έκρηξη στη «Βιολάντα»
- «Δυσάρεστος μ@λ@κ@ς, μοιχός επικών διαστάσεων» – Brexit, μια νεκρή έγκυος και η μεταθανάτια αποκαθήλωση του Τζον Λε Καρέ
- MVP Ιανουαρίου στην Ευρωλίγκα ο Βεζένκοφ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/nick-martin-tIatBQ74-VE-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442