Ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δύο των Ερυθρών Χμερ
Δύο επιζώντες πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, ο Νούον Τσέα και ο Κιέου Σαμφάν, κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από δικαστήριο της Καμπότζης, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Αμφότεροι καταδικάστηκαν σε ισόβια δεσμά.
Δύο επιζώντες πρώην ηγέτες των Ερυθρών Χμερ, ο Νούον Τσέα και ο Κιέου Σαμφάν, κρίθηκαν ένοχοι για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από δικαστήριο της Καμπότζης, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο τους στη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ στην Καμπότζη, από το 1975 έως το 1979. Οι δικηγόροι τους ανακοίνωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση.
Ο 88χρονος Νούον Τσέα ήταν γνωστός ως «Αδερφός υπ’ αρ. 2» και δεξί χέρι του μαοϊκού ηγέτη της Καμπότζης Πολ Ποτ, ενώ ο 83χρονος Κιέου Σαμφάν ήταν ο αρχηγός κράτους των Ερυθρών Χμερ.
Περίπου 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι εκτελέστηκαν ή πέθαναν από ασιστία κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ερυθρών Χμερ.
Οι ωμότητες του καθεστώτος των Ερυθρών Χμερ ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 1975, όταν κατέλαβαν την Πνομ Πενχ, έπειτα από έναν οδυνηρό πενταετή εμφύλιο πόλεμο.
Με στόχο να ιδρύσουν μια αγροτική κοινωνία, απομάκρυναν αναγκαστικά πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους από την πρωτεύουσα, σπρώχνοντάς τους στην επαρχία, για καταναγκαστική εργασία στα λεγόμενα «χωράφια του θανάτου».
Παράλληλα, εκτελέστηκαν όλοι όσοι θεωρούνταν εχθροί του καθεστώτος: μειονότητες, διανοούμενοι, πρώην αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Σε κρίσιμη κατάσταση το κοριτσάκι που έπεσε σε σιντριβάνι στην Καλλιθέα – Της έκαναν ΚΑΡΠΑ επί 40 λεπτά
- Συνταγές: Street food από σπίτι
- Ιαπωνία: Μεγάλη άνοδος στο χρηματιστήριο μετά τον εκλογικό θρίαμβο της Τακαΐτσι
- Το κλειδί για να βγάλεις χρήματα από τον χρυσό είναι η αστάθεια, λέει έμπορος πολύτιμων μετάλλων
- Διατροφή: Μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι το φαγητό;
- Καιρός: Βροχές σε όλη τη χώρα και αφρικανική σκόνη σε νότια και δυτικά – Πέφτει η θερμοκρασία
- Ακίνητα: Πώς τα διαζύγια και οι singles ανεβάζουν τα ενοίκια – Η νέα πραγματικότητα της στέγης
- Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας παίρνει «σάρκα και οστά» με τη βοήθεια της τεχνολογίας: Το θαύμα που ξαναχτίζεται σε 3D
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 09.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/gurpreet-singh-BGUt0Fq1I78-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442