Υπαναχωρεί το ΔΝΤ στο θέμα των τραπεζών
Υπαναχώρηση στη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών διαφαίνεται στον ορίζοντα. Το Ταμείο φαίνεται να αποδέχεται πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών με ίδια μέσα και όχι με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ικανοποιητική συνθήκη προκειμένου να αποσυνδεθεί το θέμα των τραπεζών από τη λήψη της δόσης.
Υπαναχώρηση στη στάση του ΔΝΤ στο θέμα των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Το Ταμείο φαίνεται να αποδέχεται πως η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα με ίδια μέσα και όχι με κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι ικανοποιητική συνθήκη προκειμένου να αποσυνδεθεί το θέμα των τραπεζών από τη λήψη της δόσης.
Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η ανακοίνωση των αυξήσεων κεφαλαίου περιόρισε τις διαφορές του ΔΝΤ με την Τράπεζα της Ελλάδος και ότι πλέον οι τράπεζες δεν θα είναι «άλλοθι» για να καθυστερήσει η επικαιροποίηση του Μνημονίου.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι ακόμα υπάρχει διαφωνία για το χρονικό περιθώριο που θα δοθεί για τις αυξήσεις κεφαλαίου και το οποίο έχει προσδιορισθεί ως «εύλογο» από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι ενδεχομένως το σημερινό ραντεβού του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα να είναι το τελευταίο ή να απαιτηθεί άλλη μια συνάντηση το Σάββατο το πρωί. Ωστόσο, αποσαφήνισε πως επί βελγικού εδάφους δεν σχεδιάζεται πλέον να γίνει κάποια συνάντηση.
Αν και για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών διαφαίνεται πως υπάρχει καταρχήν συμφωνία να μην αποτελέσουν προαπαιτούμενο για τη λήψη της δόσης δεν ισχύει το ίδιο για τις ομαδικές απολύσεις, την κινητικότητα στο Δημόσιο, τις παρεμβάσεις στις αγορές προϊόντων και τις φορολογικές αλλαγές, που θα αποτελέσουν βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών και θα οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.
«Την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα πιστεύω ότι πρέπει να γίνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που απομένει για την συμφωνία», τόνισε το ίδιο στέλεχος.
Τέλος, υπογράμμισε ότι αρχίζει να διαμορφώνεται ένα καλύτερο κλίμα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει μια θετική έκθεση προόδου έως το Eurogroup.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΗΠΑ: Πιθανή χρήση χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν – «Δεν θα σας το έλεγα αν το έκανα» λέει ο Τραμπ
- Χαλκιδική: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Το στοιχείο που «ξεκλειδώνει» το μακάβριο μυστικό
- Εξαιρετικός Τσιτσιπάς νίκησε τον Ντε μινόρ και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Miami Open
- Ιράν: Οι ΗΠΑ στέλνουν περισσότερους πεζοναύτες – Η καταστροφή μεγαλώνει ενώ συμπληρώνονται 3 εβδομάδες πολέμου
- «Σκότωσε» το άγχος μέσα σε 24 λεπτά
- Αρκάς: Η σημερινή καλημέρα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού
- Νέα Υόρκη: Βίντεο σοκ με οδηγό ΙΧ να πέφτει πάνω σε ποδηλάτες – Ένας νεκρός
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (21/3): Δράση με Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο μπάσκετ γυναικών και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442