Με βασικό άξονα το ευοίωνο μέλλον που μπορεί να εξασφαλίσει στην ΚΑΕ Αρης η υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, τοποθετήθηκαν σήμερα ενώπιον εκπροσώπων του Τύπου στο Αλεξάνδρειο, διοικούντες και μέλη της νομικής υπηρεσίας των «κίτρινων».

Τονίστηκε με έμφαση η ανάγκη συστράτευσης δυνάμεων, σε οικονομικό επίπεδο, προκειμένου να φανεί συνεπής ο σύλλογος στις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το άρθρο, με τον Λευτέρη Αρβανίτη να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αποκτήσαμε δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα».

Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Αρης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όλους όσοι συνέβαλαν στο να επιτευχθεί η υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 99, μνημονεύοντας ιδιαίτερα καλαθοσφαιριστές, εκπροσώπους παικτών, παράγοντες.

Αναλυτικά, ο Λευτέρης Αρβανίτης είπε: «Ένας φαύλος κύκλος κακοδιαχείρισης κλείνει και τυπικά με την υπαγωγή στο άρθρο 99. Είχαμε πει ότι εμπιστευόμαστε τη δικαιοσύνη, πείσαμε το δικαστήριο και πήραμε το δικαίωμα στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, για να έχουμε έναν Άρη υγιή και πρωταγωνιστή. Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε όσους συνέβαλαν σε αυτό, τους κ.κ. Οικονόμου, Γρόλλιο, Πρωτογερόπουλο, Ρούσο, Αντωνιάδου, Ψάλλα. Ευχαριστώ κάποιους από τους πιστωτές που έδειξαν πόσο αγαπούν την ομάδα, όπως είναι ο Ταπούτος, ο οποίος είναι λεβέντης Αρειανός, μέσα σε ένα δευτερόλεπτο συμφώνησε να υπογράψει, ο Σπύρος Καλλέργης που βοήθησε πολύ με Βεργίνη, Τσαϊρέλη, ο Μιχάλης Ζορπίδης, ο κ. Τζελάλης, ο κ. Πετράτος μετά από πολύ σκληρή διαπραγμάτευση κατάλαβε ότι το συμφέρον των πελατών του ήταν να βοηθήσει την ομάδα να σταθεί στα πόδια της για να μπορέσει να πληρώσει τα οφειλόμενα.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, μπαίνουμε σε φάση που πρέπει να ενωθούν οι δυνάμεις όλων. Πρέπει να κρατήσουμε το λόγο μας απέναντι σε πιστωτές και κράτος. Η υπαγωγή δε σημαίνει λύση όλων των προβλημάτων. Έχουμε πλάνο ενεργειών, ώστε να είμαστε συνεπείς στις δόσεις που απαιτούνται να ξεκινήσουν από το Μάιο. Είναι πολλά τα χρήματα, ώστε να μπορέσουμε να τηρήσουμε ευλαβικά το πλάνο μας. Θα συναντηθούμε με μετόχους της ΚΑΕ, ήρθε η στιγμή να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στον Άρη. Η στήριξη των μετόχων είναι επιβεβλημένη για να απαλλαγεί ο Άρης από τα «βαρίδια» του παρελθόντος. Οι μέτοχοι είχαν δηλώσει τη στήριξή τους και την περιμένουμε έμπρακτα. Είμαι σίγουρος ότι και το «Golden Club» θα μπει δυναμικά μπροστά και θα στηρίξει το πλάνο. Παράλληλα, σε συνεργασία με το εμπορικό τμήμα, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε σπουδαία συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία θα αποφέρει στην ΚΑΕ Άρης περίπου 200.000 ευρώ το χρόνο. Η συνεργασία λειτουργεί σε βάθος και δείχνει ότι η διοίκηση φροντίζει και για το μέλλον της εταιρείας, σε αντίθεση με αυτό που παραλάβαμε εμείς. Όλα αυτά δε θα γίνουν πραγματικότητα αν ο κόσμος του Άρη δε στηρίξει την προσπάθειά μας ακόμα και με την αγορά ενός διαρκείας και τη μαζική παρουσία στο γήπεδο. Τον Οκτώβριο του 2012 αποφασίστηκε να ξεκινήσει το σχέδιο για το άρθρο 99. Η στρατηγική μας ήταν πολύ σωστή. Καταθέσαμε παραμονή Χριστουγέννων την αίτησή μας και την επομένη των Χριστουγέννων τη δικάσαμε. Στις 23 Μαϊου του 2012 παραλάβαμε 5,5 εκατ. χρέη. Με την κατάθεση της αίτησης κατέβηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ. Μετά φτάσαμε στα 3,5, ενώ 800.000 ευρώ έμειναν έξω».

Είπε, ακόμη, μεταξύ άλλων ο κ. Αρβανίτης:

Για την απαγόρευση μεταγραφών από τη FIBA: «Ποια διοίκηση δε θέλει να παρέχει στον κόσμο και τον προπονητή της τα καλύτερα; Στόχο μας αποτελεί η άρση του απαγορευτικού. Το καλοκαίρι είχαμε 6 απαγορεύσεις, δεν υπάρχει άλλη ομάδα στον πλανήτη με τόσες, και είμαστε στον τελικό Κυπέλλου. Έχουμε φτάσει, πλέον, στις 4, περιμένουμε την υπογραφή του Αντριου Μπετς για να μείνουν 3. Με την υπαγωγή, όμως, στο άρθρο 99, δε λύνεται το θέμα της FIBA. Χρειάζεται να γίνουν προσεκτικά βήματα, να ακολουθήσουμε την ίδια τακτική, δηλαδή χαμηλούς τόνους και πολλή δουλειά. Θέλει σοβαρότητα και θα δουλέψουμε εντατικά. Θέλει πολύ χρόνο ακόμα και δεν πρέπει να κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού».

Για τα χρέη της ΚΑΕ: «Όσοι γράφουν ότι είναι λιγότερα είναι όσοι κατάντησαν τον Άρη εκεί που τον κατάντησαν. Ανώνυμα ασχολούνται με το να προσβάλλουν τις διοικήσεις του Άρη. Ήταν ελλειματικές όλες οι προηγούμενες χρήσεις, πάνω από ένα εκατομμύριο κάθε χρονιά. 43 παίκτες και 5 προπονητές σε τρία χρόνια, ένας παίκτης ήταν όσο η φετινή ομάδα».

Για την παρουσία του σε προηγούμενες διοικήσεις: «Δε με προσκαλούσαν ποτέ στα συμβούλια, ό,τι μάθαινα τα μετέφερα στο συμβούλιο του Ερασιτέχνη. Δεχόμουν συνεχώς επιθέσεις όταν μετέφερα αυτά που μάθαινα. Στο λογιστήριο δε μου έδιναν ποτέ τίποτα. Όταν φτάσαμε στο απροχώρητο και διαλυόταν η ομάδα, ο κ. Γεωργούλης επαναστάτησε και μαζί με μένα και τον κ. Κουρόγλου προσπαθήσαμε την αλλαγή. Δεχτήκαμε μεγάλη επίθεση, ύβρεις. Τελικά φτάσαμε, με τη σύμφωνη γνώμη των μετόχων και του Α.Σ., στο να ζητήσουμε από τον πρώην πρόεδρο να παραιτηθεί. Δεν παραιτήθηκε, μετά από πολλούς μήνες έστειλε ο ίδιος κατασχετήριο με την υπογραφή του για να κατάσχει ο ΕΣΑΚΕ όλα τα έσοδα της ΚΑΕ Άρης από τον ΟΠΑΠ. Δε γινόταν ούτε ένα συμβούλιο επί διοίκησης Δαμιανίδη».

Για το θέμα Γιαννάκη: «Έχουμε προπονητή τον κ. Μίνιτς. Για τον κ. Γιαννάκη έχουμε βγάλει ανακοίνωση. Είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο, μαζί με τον Νίκο Γκάλη. Έγινε πολύ καλή συζήτηση με τον Παναγιώτη, του αρέσει αυτό που συμβαίνει στον Άρη, τον ενδιαφέρει, θα ήθελε πολύ τη συνεργασία, αλλά σ’ αυτήν τη φάση δε γινόταν λόγω της εθνικής Κίνας. Είναι ένα κεφάλαιο που τώρα ανοίγει, θα το δούμε στο μέλλον».

Για τον τελικό του Κυπέλλου: «Ζητούμε συγγνώμη από τους κατόχους διαρκείας, αλλά και όλους τους οπαδούς μας, που δεν έχουμε την ευκαιρία να παρουσιαστούμε σαν μια γροθιά στον τελικό. Η ΕΟΚ δε μας άφησε κανένα περιθώριο, ήταν κάθετα αντίθετη στο αίτημά μας για 1.500 εισιτήρια. Προσπαθήσαμε όσο μπορούσαμε. Εννοείται ότι η ομάδα πρέπει να κατέβει και να διεκδικήσει τον τίτλο σ’ αυτήν την κατάσταση που είναι, με τους Έλληνες παίκτες, έχοντας αποκλείσει τον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο. Τα παιδιά δικαιούνται να παίξουν στον τελικό. Δεν μπορεί να μην κατέβει η ομάδα στον τελικό, έχει αφαίρεση έξι βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα, 50.000 πρόστιμο συν άλλες μικροτιμωρίες. Ελπίζω να γίνει τελικός αντάξιος της ιστορίας των δύο ομάδων και να κερδίσουμε».

Ο ορκωτός λογιστής Δημήτρης Πρωτογερόπουλος, αναφέρθηκε στο πλάνο βιωσιμότητας της ΚΑΕ: «Το πλάνο συντάχθηκε από το λογιστήριο και από μας έχει γίνει με συντηρητική δομή, βασιζόμενο σε συμβάσεις και δεδομένα έσοδα. Σ’ αυτά δεν έχουμε συνυπολογίσει έσοδα που θα ανακοινωθούν στο μέλλον ή από πωλήσεις κάποιων παικτών. Με τη λογική αυτή και τους θετικούς ισολογισμούς, το πλάνο δείχνει ότι η εταιρία είναι βιώσιμη και θα πορευθεί. Δε θα πρέπει, βέβαια, να απλώνει τα πόδια πιο μακριά από το πάπλωμα. Θα χρειαστούν 90.000 ευρώ για τον πρώτο χρόνο, 487.000 ευρώ για τα επόμενα τρία έτη, 299.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο, 110.000 για τα τρία επόμενα που θα ακολουθήσουν και 27.000 ευρώ για την τελευταία χρονιά».

Ο νομικός Γιώργος Οικονόμου ανέφερε: «Τρία είναι τα σημεία ορόσημα για την επίτευξη του 99. Αρχικά ήταν η προσωρινή διαταγή που πήραμε τον Δεκέμβριο του 2012 με απόλυτη μυστικότητα. Το επόμενο ήταν η επίτευξη συμφωνίας με κάποιους από τους μεγάλους πιστωτές (Πετράτος, Ηρακλής) και το τρίτο η συμφωνία με το Δημόσιο. Αντιλήφθηκαν όλοι ότι το συμφέρον του Δημοσίου είναι η υπαγωγή της ΚΑΕ στο άρθρο 99 και όλη η μπασκετική αγορά, όλοι οι προμηθευτές, ότι έχουμε μία ειλικρινή διοίκηση που αυτό που θα υποσχεθεί, θα το τηρήσει. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω όλους τους πρώην παίκτες του Άρη που συνέπραξαν σε αυτές τις συμφωνίες και όλο το προσωπικό της ΚΑΕ Άρης. Είναι αυτοί που, μαζί με τον πρόεδρο, εργάζονται και «τρέχουν» την εταιρεία σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες».

Τέλος, ο νομικός Χρήστος Γρόλλιος είπε: «Εκτιμώ ότι αυτό που έπεισε το δικαστήριο και έγινε δεκτή η αίτηση, ήταν το πλάνο βιωσιμότητας που παρουσιάστηκε. Κυρίως του οικονομικού και λογιστικού τμήματος της ΚΑΕ. Η εικόνα που παρουσιάσαμε, με σωστή οικονομική πολιτική, απέδειξε ότι μπορεί να έχει μία ανταγωνιστική ομάδα και παράλληλα να υπάρχουν και χρήματα για τις παλιές οφειλές. Εύχομαι να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευτεί και να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να αναζητήσουμε παρόμοια λύση. Πρέπει την αξιοπιστία που νιώθουμε, να την εκπέμπουμε. Η εξυγίανση έχει χρονικό ορίζοντα 4-5 ετών, υπάρχει μία συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο 7,5 ετών και 5 ετών με το ΙΚΑ. Η προσπάθεια τώρα ξεκινάει. Θα πρέπει όλοι να είμαστε συγκεντρωμένοι, ώστε να πληρωθεί και το τελευταίο ευρώ».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ