Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιάσει ο Αντ.Σαμαράς

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας θα παρουσιάσει ο Αντ.Σαμαράς

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα.

Τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2014 θα παρουσιάσει αύριο, Παρασκευή ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Θα γίνει, επίσης, και ο απολογισμός της προεδρίας της ΕΕ από τη Λιθουανία.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα.

Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν.

Ο προβληματισμός είναι για το αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών.

Συζητείται, επίσης, η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους, θέμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ.

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία.

Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο