Αδιέξοδο στο ουκρανικό Κοινοβούλιο για μεταφορά της Τιμοσένκο στη Γερμανία
Στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς αναβλήθηκε ψηφοφορία στη Βουλή που θα έκρινε εάν η πρώην πρωθυπουργός της χώρας θα μεταφερόταν στη Γερμανία για θεραπεία για την πλάτη της. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο από την ΕΕ για να υπογραφεί συμφωνία σύνδεσης με τη χώρα. Νέα συνεδρίαση αναμένεται στις 19 Νοεμβρίου. Στη χώρα θα μεταβούν απεσταλμένοι της ΕΕ, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση.
Στον «αέρα» βρίσκεται η τύχη της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης της Ουκρανίας, Γιούλια Τιμοσένκο, καθώς αναβλήθηκε ψηφοφορία στη Βουλή που θα έκρινε εάν η πρώην πρωθυπουργός της χώρας θα μεταφερόταν στη Γερμανία για θεραπεία για την πλάτη της.
Η ψήφιση του νομοσχεδίου αποτελεί προαπαιτούμενο από την ΕΕ για να υπογράψει η Ένωση συμφωνία σύνδεσης με την Ουκρανία.
Απεσταλμένοι της ΕΕ θα μεταβούν στην Ουκρανία την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει συμβιβασμός για την τύχη της Τιμοσένκο.
Το Κίεβο δέχεται έντονες πιέσεις από τη Ρωσία να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και εμπορίου με την ΕΕ, καθώς η Μόσχα επιθυμεί να συμμετάσχει η χώρα στη δική της τελωνειακή ένωση, όπου είναι μέλη το Καζακστάν και η Λευκορωσία.
Μάλιστα, όπως αναφέρει το BBC, ο πρόεδρος της χώρας ταξίδεψε μυστικά στη Μόσχα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για επαφές με την ηγεσία της χώρας.
Οι βουλευτές του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και οι υποστηρικτές της Τιμοσένκο δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία την Τετάρτη και η συνεδρίαση στη Βουλή έληξε χωρίς ψηφοφορία και με τους φιλο-ευρωπαϊστές βουλευτές να φωνάζουν «Ντροπή!»
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν τον Γιανούκοβιτς ότι προσπαθεί να υπονομεύσει την υπογραφή της συμφωνίας με την ΕΕ, η οποία προβλεπόταν να γίνει στο Βίλνιους στις 28 και 29 Νοεμβρίου.
Ο Γιανούκοβιτς έχει αρνηθεί να δώσει χάρη στην φυλακισμένη Τιμοσένκο, ωστόσο είχε δεχθεί να υπογράψει νομοσχέδιο που θα της επιτρέψει να ταξιδέψει στη Γερμανία για να υποβληθεί σε θεραπεία για τον χρόνιο πόνο που έχει στη μέση της.
Οι υποστηρικτές του Γιανουκόβιτς θέλουν η Τιμοσένκο να μεταβεί στην Γερμανία για θεραπεία και στη συνέχεια να επιστρέψει στην Ουκρανία για να ολοκληρώσει την ποινή της. Η αντιπολίτευση πιέζει να ακυρωθεί το υπόλοιπο της ποινής της μετά τη θεραπεία.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια προκαταρκτική συνάντηση στις 18 Νοεμβρίου για να εκτιμήσουν αν το Κίεβο πληροί τα δημοκρατικά κριτήρια.
Ένα από αυτά είναι να τερματιστεί η «επιλεκτική δικαιοσύνη» την οποία η ΕΕ λέει ότι εφαρμόζει η Ουκρανία στην περίπτωση της Τιμοσένκο.
Νέα συνεδρίαση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Τιμοσένκο θα πραγματοποιηθεί στις 19 Νοεμβρίου.
Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442