
Κυβερνητικός συντονισμός εν όψει της άφιξης της τρόικας
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των υπουργείων εν όψει της άφιξής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στα τέλη της εβδομάδας. Στο πλαίσιο των εντολών που έχουν λάβει από το Μαξίμου τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου διευθετούν εκκρεμότητες, ώστε στη διαπραγμάτευση με τα στελέχη ΕΕ-EKΤ-ΔΝΤ να μην προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες των υπουργείων εν όψει της άφιξής των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στα τέλη της εβδομάδας.
Στο πλαίσιο των εντολών που έχουν λάβει από το Μέγαρο Μαξίμου τα υπουργεία που εμπλέκονται στην εφαρμογή του Μνημονίου διευθετούν εκκρεμότητες που έχουν προκύψει με την εφαρμογή του προγράμματος, ώστε στη διαπραγμάτευση με τα στελέχη της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ να μην προκύψουν περαιτέρω καθυστερήσεις.
Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσπαθεί σε συνεννόηση με τα υπόλοιπα υπουργεία να κλείσει τις περισσότερες από τις εκκρεμότητες με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, που περιλαμβάνουν το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών και της ΛΑΡΚΟ, το πρόγραμμα διαθεσιμότητας δημοσίων υπαλλήλων, τον Κώδικα Δικηγόρων και την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ.
Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές θέσεις για τη διαθεσιμότητα και τις αμυντικές βιομηχανίες έχουν γνωστοποιηθεί στην τρόικα και αναμένεται η άφιξη των Π.Τομσεν, Μ.Μορς και Κλ.Μαζούχ στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις.
Στο επίκεντρο της επίσκεψης της τρόικας θα βρεθεί το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014 -2017 και τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα την περίοδο 2014-2017.
Οι διαπραγματεύσεις θα εστιασθούν στο πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό 2014-2016, το οποίο από την τρόικα υπολογίζεται στα 6,5 δισ. ευρώ.
Για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 το οποίο η κυβέρνηση τοποθετεί στα 700 εκατ. ευρώ και η τρόικα στα 2 δισ. ευρώ εξετάζεται η περικοπή των μισθών του Δημοσίου που ξεπερνούν τα 2.800 ευρώ έως και 10%, η αύξηση του φόρου σε τσιγάρα και ποτά, αλλά και η «ομογενοποίηση» συντάξεων σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ.
Ακόμα, το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά πρόσθετα δημοσιονομικά οφέλη και από τη φορολογική συμμόρφωση, τις αλλαγές που επέρχονται στην φορολογία εισοδήματος από την εφαρμογή του Ν. 4110/2013 από την 1η Ιανουαρίου 2014 (πχ παρακράτηση 26% στα μπλοκάκια από 20% σήμερα), από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, κ.α.
Θανάσης Κουκάκης
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βέροια: 7χρονος νοσηλεύεται διασωληνωμένος στο ΑΧΕΠΑ μετά από σοβαρό ατύχημα σε πάρκο
- Ντουράντ και Γιόκιτς καθάρισαν για Χιούστον και Ντένβερ – Τα αποτελέσματα του NBA (vids)
- Βρέθηκε η ανήλικη Θεοδώρα που αγνοούταν για 111 ημέρες
- Ουκρανικές επιθέσεις με 300 drones εναντίον ρωσικού εδάφους
- Νίκολας Μπρέντον: Πέθανε ο ηθοποιός του «Buffy the Vampire Slayer», σε ηλικία 54 χρόνων
- ΗΠΑ: Πιθανή χρήση χερσαίων στρατευμάτων στο Ιράν – «Δεν θα σας το έλεγα αν το έκανα» λέει ο Τραμπ
- Χαλκιδική: Θρίλερ με τη σορό που βρέθηκε σε βαλίτσα – Το στοιχείο που «ξεκλειδώνει» το μακάβριο μυστικό
- Εξαιρετικός Τσιτσιπάς νίκησε τον Ντε Μινόρ και προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Miami Open
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 21.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/keita-senoh-bbuXQShN3Go-unsplash-315x220.jpg)




























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442