To Ιράν δεν θα φτιάξει ποτέ πυρηνικά όπλα, διαμηνύει ο νέος πρόεδρος
Κατηγορηματικά απορρίπτει ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Τεχεράνη έχει πρόθεση να φτιάξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως η χώρα «σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ». Παράλληλα, σε άλλη μία ένδειξη «καλής θέλησης» όπως φαίνεται, το Ιράν απελευθέρωσε 11 πολιτικούς κρατουμένους. Η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Ροχανί στον ΟΗΕ με φόντο τις «βαλτωμένες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Κατηγορηματικά απορρίπτει ο νέος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί πως η Τεχεράνη έχει πρόθεση να φτιάξει πυρηνικό οπλοστάσιο, λέγοντας πως η χώρα «σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ». Παράλληλα, σε άλλη μία ένδειξη «καλής θέλησης» όπως φαίνεται, το Ιράν απελευθέρωσε 11 πολιτικούς κρατουμένους.
Η Τεχεράνη πάγια αρνείται ότι οι επιδιώξεις του πυρηνικού της προγράμματος είναι στρατιωτικές, αλλά η κατηγορηματική αναφορά του Ροχανί και η συγκυρία προσθέτουν διαφορετική αξία στη δήλωση.
Η διεθνής κοινότητα αναμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Ροχανί στον ΟΗΕ με φόντο τις «βαλτωμένες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Τα μέχρι τώρα «δειλά» μηνύματα πως η νέα ηγεσία θα κρατήσει διαφορετική στάση έχουν γίνει δεκτά με επιφύλαξη, με τη Δύση να επιμένει πως τα λόγια πρέπει να ακολουθήσουν πράξεις.
Σε συνέντευξή του στο NBC, o ιρανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι «επανειλημμένα έχουμε πως σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε όπλα μαζικής καταστροφής, συμπεριλαμβανομένων πυρηνικών όπλων, ούτε και θα το κάνουμε ποτέ».
Την περασμένη Τρίτη μάλιστα, και ο Αγιατολάχ Αλί Χαμεϊνί είχε πει πως η ανάπτυξη πυρηνικού οπλοστασίου «είναι ασύμβατη» με τις ισλαμικές αξίες.
Το ζήτημα της δυναμικής μεταξύ προέδρου και Αγιατολάχ, και το περιθώριο κινήσεων που έχει ο μεν έναντι της κυριαρχίας του, δε είναι ένας επιπλέον παράγοντας που περιπλέκει το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου. Ο Ροχανί σημείωσε στη συνέντευξή του ότι «αυτή η κυβέρνηση προσέρχεται (στις συνομιλίες) με πλήρη εξουσία και πλήρη κυριαρχία».