Επικοινωνιακός πόλεμος της NSA για τις παρακολουθήσεις
Οι αμερικανικές αρχές δεσμεύονται για διαφάνεια στα προγράμματα παρακολουθήσεων, με πρώτο βήμα τη δημοσίευση εγγράφων που ήταν απόρρητα -έστω και αν τις είχε ήδη... «προλάβει» ο Σνόουντεν- και την ομιλία του αρχηγού της NSA σε... χάκερ, στους οποίους υπερασπίστηκε τα προγράμματα και τους κάλεσε να συνδράμουν στις προσπάθειές της «να υπερασπιστούν». Την ίδια ημέρα «συνέπεσαν» όμως οι αποκαλύψεις για το ευρύτατο πρόγραμμα παρακολουθήσεων XKeyscore, το οποίο φαίνεται ότι κερδίζει προς το παρόν τις εντυπώσεις στο διεθνή Τύπο.
Οι αμερικανικές αρχές δεσμεύονται για διαφάνεια στα προγράμματα παρακολουθήσεων, με πρώτο βήμα τη δημοσίευση εγγράφων που ήταν απόρρητα -έστω και αν τις είχε ήδη… «προλάβει» ο Σνόουντεν- και την ομιλία του αρχηγού της NSA σε… χάκερ, στους οποίους υπερασπίστηκε τα προγράμματα και τους κάλεσε να συνδράμουν στις προσπάθειές της «να υπερασπιστούν».
Στον επικοινωνιακό πόλεμο μετά το τσουνάμι αποκαλύψεων όμως, δεν φαίνεται να κερδίζουν προς το παρόν τις εντυπώσεις. Την ίδια ημέρα «συνέπεσαν» οι αποκαλύψεις για το ευρύτατο πρόγραμμα παρακολουθήσεων XKeyscore, οι οποίες και πρωταγωνιστούν στα διεθνή πρωτοσέλιδα.
Την Τετάρτη, δημοσιεύτηκαν τρία έγγραφα που έδειχναν πώς δινόταν (εν κρυπτώ) δικαστική έγκριση για παρακολουθήσεις επικοινωνιών και πώς παρέχονταν εξηγήσεις για τη συλλογή τηλεφωνικών πληροφοριών αναφορικά με ένα από τα προγράμματα παρακολούθησης, την ύπαρξη των οποίων αποκάλυψε ο Σνόουντεν.
Τη δημοσίευση επέκρινε ως άσκοπη ο Τζούλιαν Άσανζ του Wikileaks, λέγοντας πως το έγγραφο είχε ήδη βγει στο φως.
Η δημοσίευση συνοδεύτηκε από την ομιλία του επικεφαλής της NSA Κιθ Αλεξάντερ σε ένα ασυνήθιστο κοινό: Ο στρατηγός μίλησε σε συνέδριο… χάκερ στο Λας Βέγκας (Def Con 2013), στους οποίους παρουσίασε το έργο που επιτελεί η υπηρεσία και τους κάλεσε να την συνδράμουν.
«Εμείς υπερασπιζόμαστε την ελευθερία» είπε, εξηγώντας σε ήρεμο και φιλικό ύφος την πρακτική της NSA, «βοηθείστε μας να υπερασπιστούμε αυτή τη χώρα και να βρούμε μία καλύτερη λύση». Ορισμένοι στο κοινό δεν φάνηκαν να πείθονται και επιτέθηκαν φραστικά στον στρατηγό.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Συνταγή: Ριζότο με κοτόπουλο και αρακά
- Η Γερμανία δεν ξυπνά από τον ενεργειακό της εφιάλτη
- Γροιλανδία: Όταν η γεωπολιτική περνά μέσα από τους αλγόριθμους
- Ελεγχόμενη έκρηξη σε κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στο Ιράκ
- Τι φέρνει «φουρτούνα» στο yachting;
- Η Σανάε Τακαΐτσι έχει ρεαλιστικές ελπίδες για αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής με νέο κυβερνητικό εταίρο
- Άνοιξαν οι κάλπες στην Ταϊλάνδη με τρεις υποψηφίους που δεν μπορούν να εκλεγούν αυτοδύναμα
- Ο τροπικός κυκλώνας Μίτσελ φτάνει στην Αυστραλία με ριπές ανέμου έως 195 χιλιόμετρα την ώρα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 08.02.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/andrea-caramello-z2t4GdXOtE8-unsplash-315x220.jpg)
























![Πέντε συλλήψεις στο Μιλάνο – Πυροτεχνήματα εναντίον δακρυγόνων, γκλομπ και κανονιού νερού [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/02/2026-02-07T172653Z_1901221379_RC25HJA81YW0_RTRMADP_5_OLYMPICS-2026-PROTEST-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442