Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι τελευταίες ώρες του ανθρωποκυνηγητού στη Βοστώνη

Οι τελευταίες ώρες του ανθρωποκυνηγητού στη Βοστώνη

Η παρατηρητικότητα ενός κατοίκου του Γουότερταουν, που είδε ότι κάτι συμβαίνει στη βάρκα του, ήταν αυτή που έφερε γρήγορο τέλος στην τεράστια έρευνα των Αρχών για τον εντοπισμό του υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη. Χρειάστηκε η συνδρομή θερμικών καμερών και ενός ρομπότ για να ολοκληρωθεί ή έρευνα που κλείδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα σπίτια τους για ώρες...

Η παρατηρητικότητα ενός κατοίκου του Γουότερταουν, που είδε ότι κάτι συμβαίνει στη βάρκα του, ήταν αυτή που έφερε γρήγορο τέλος στην τεράστια έρευνα των Αρχών για τον εντοπισμό του υπόπτου για τις βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστώνη. Χρειάστηκε η συνδρομή θερμικών καμερών και ενός ρομπότ για να ολοκληρωθεί ή έρευνα, η οποία κλείδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στα σπίτια τους για ώρες…

Ήταν 10.20 το βράδυ της Πέμπτης όταν ακούστηκαν πυροβολισμοί στο MIT και λίγο αργότερα ένας αστυνομικός του ιδρύματος βρέθηκε νεκρός. Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο τον σκότωσαν οι δράστες. Ακολούθησε κινητοποίηση της αστυνομίας στους δρόμους του Γουότερταουν.

Οι δύο αδελφοί Τσαρνάεφ, ο Τζοχάρ και ο Ταμερλάν, επέβαιναν σε δύο αυτοκίνητα. Ακολούθησε κινηματογραφική καταδίωξη με τους δύο υπόπτους να πετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς και να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς με αστυνομικούς, ένας από τους οποίους τραυματίστηκε σοβαρά.

Περισσότερες από 200 σφαίρες έπεσαν στη διάρκεια αυτής της καταδίωξης, κατά την οποία ο Ταμερλάν τραυματίστηκε σοβαρά και περικυκλώθηκε από τους αστυνομικούς.

Ο Τζοχάρ, στην προσπάθειά του να διαφύγει, προσπάθησε να διεμβολίσει την ομάδα των αστυνομικών που βρίσκονταν γύρω με τον Ταμερλάν, αλλά χτύπησε με το αυτοκίνητο τον -ήδη τραυματία- αδελφό του. Ο Ταμερλάν πέθανε λίγο μετά στο νοσοκομείο.

Ενώ η ώρα ήταν πλέον 1 μετά τα μεσάνυχτα, ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ εγκατέλειψε το αυτοκίνητο και συνέχισε με τα πόδια. Το προάστιο της Βοστώνης κατακλύστηκε από αστυνομικούς και στρατιώτες, ενώ οι Αρχές κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν μέσα στα σπίτια τους.

Ο Τσαρνάεφ εντόπισε μία βάρκα στην αυλή της οδού Φράνκλιν 67. Ο ιδιοκτήτης της λέγεται Ντέιβιντ Χένεμπερι. Ο Τζοχάρ έκοψε ένα από τα σκοινιά που κρατούσαν το μουσαμά με τον οποίο ήταν σκεπασμένο το σκάφος και κρύφτηκε εκεί, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχιζόταν από πόρτα σε πόρτα.

Το βράδυ της Παρασκευής, και ενώ επιτράπηκε στους κατοίκους να ξαναβγούν από τα σπίτια τους, ο Τσαρνάεφ παρέμενε κρυμμένος.

Ο Χένεμπερι βγήκε από το σπίτι για να πάρει λίγο αέρα μετά την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Πρόσεξε ότι ο μουσαμάς ανέμιζε, κάτι αρκετά περίεργο γιατί την είχε δέσει τόσο καλά ώστε να αντέξει στην κακοκαιρία του χειμώνα.

Ο Χένεμπερι θεώρησε ότι κάποιο ζώο ίσως είχε βρει καταφύγιο στη βάρκα. Πλησίασε και παρατήρησε ότι ότι το σκοινί ήταν κομμένο -όχι χαλαρωμένο ή φθαρμένο. Αποφάσισε να κοιτάξει μέσα στο σκάφος και είδε αίματα και «κάτι που ήταν κουλουριασμένο σαν μπάλα».

Ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ είχε προφανώς τραυματιστεί κατά την ανταλλαγή πυρών, το βράδυ της Πέμπτης.

Δεν χρειάστηκε πολύ χρόνος ή προσπάθεια για να συνδεθούν τα γεγονότα και ο Χένεμπερι κάλεσε την αστυνομία.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ήρθαν αμέσως και απομάκρυναν τον ίδιο και τη σύζυγο του από το σπίτι. Θερμικές κάμερες επιστρατεύτηκαν για να επιβεβαιωθεί ότι μέσα στη βάρκα βρίσκονταν κάποιος κρυμμένος.

Οι φωτογραφίες από τη θερμική απεικόνιση που δόθηκαν στη δημοσιότητα επιβεβαίωσαν ότι κάποιος βρίσκεται μέσα στη βάρκα με το κεφάλι προς την πλευρά της πλώρης.

Επί περίπου μία ώρα, η αστυνομία καλούσε τον κρυμμένο άνδρα να βγει από το σκάφος, χωρίς όμως καμία ανταπόκριση. Μετά άρχισαν οι πυροβολισμοί.

Μετά τον καταιγισμό πυρών οι θερμικές κάμερες έδειξαν ότι ο ύποπτος παρέμενε στο σκάφος, αυτή τη φορά με το κεφάλι προς τη μεριά της πρύμνης.

Η αστυνομία βεβαιώθηκε ότι ο άνδρας δεν μπορούσε να αντιδράσει. Παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιήθηκε ένα μικρό ρομπότ για να σηκώσει το μουσαμά με τον οποίο ήταν σκεπασμένη η βάρκα, για την περίπτωση που ο ύποπτος ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

Όλα τέλειωσαν μετά τις 20:30 όταν ο τραυματισμένος Τζοχάρ βρέθηκε στα χέρια της αστυνομίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024