«Αντίθετα με τη σαρία» τα ισλαμικά ομόλογα λένε αιγύπτιοι κληρικοί
Ο νόμος με τον οποίο εισάγονται ισλαμικά άτοκα ομόλογα είναι αντίθετος με τη σαρία –και μάλιστα σε πολλές διατάξεις του– διακηρύσσουν αιγύπτιοι κληρικοί, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για τις ενέργειες του προέδρου Μόρσι. Οι αντιρρήσεις των κληρικών μπορεί να καθυστερήσουν την ψήφιση και ιδίως σε μία περίοδο που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο και αναζητά στηρίγματα.
Ο νόμος με τον οποίο εισάγονται ισλαμικά άτοκα ομόλογα είναι αντίθετος με τη σαρία –και μάλιστα σε πολλές διατάξεις του– διακηρύσσουν αιγύπτιοι κληρικοί, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια τους για τις ενέργειες του προέδρου Μόρσι.
Ο νόμος πέρασε από το Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο συμβούλιο Αλ-Αζάρ, που εξετάζει το πόσο συμφωνεί με τους ιερούς κανόνες.
Πρέπει να αλλάξουν εννέα από τα 31 άρθρα λένε τώρα οι κληρικοί και ζητούν, μεταξύ άλλων, να μπει όριο στην ωρίμανση των ομολόγων τα 25 χρόνια ώστε να μην είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζωή των κατόχων τους.
Ακόμη το συμβούλιο επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν το συμβουλεύτηκε πριν καταθέσει το νόμο στη Βουλή, όπως έχει υποχρέωση από το Σύνταγμα.
Κατά το Reuters οι αντιρρήσεις των κληρικών μπορεί να καθυστερήσουν την ψήφιση και ιδίως σε μία περίοδο που η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε οριακό σημείο μετά από δύο χρόνια αναταραχής και αναζητά στηρίγματα.
Τα ισλαμικά ομόλογα (σουκούκ) δεν έχουν επιτόκιο γιατί αυτό απαγορεύεται από τους ιερούς νόμους του ισλάμ. Εκδίδονται για πρώτη φορά από την Αίγυπτο.
Οι αποφάσεις του συμβουλίου δεν είναι σαφές από το Σύνταγμα αν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση.