Σε συντονισμό για λιτότητα «φιλική στην ανάπτυξη» στοχεύει η Σύνοδος Κορυφής
Την ενίσχυση των δημοσιονομικών, την ομαλοποίηση στην πιστωτική αγορά και τη μείωση της ανεργίας θέτουν ως προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων κεντρική θέση κατέχει η λιτότητα αλλά με εφαρμογή που αναφέρεται ως «διαφοροποιημένη και φιλική στην ανάπτυξη» -που στο λεξιλόγιο των κοινοτικών οργάνων σημαίνει περικοπές στις κρατικές δαπάνες παρά φορολογικές αυξήσεις αλλά και αυστηρή πορεία εξυγίανσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα πιεστικότερα προβλήματα.
Την ενίσχυση των δημοσιονομικών, την ομαλοποίηση στην πιστωτική αγορά και τη μείωση της ανεργίας θέτουν ως προτεραιότητα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.
Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου, γνώση του οποίου επικαλείται το Reuters την Τετάρτη, αναφέρει τα παραπάνω ως στόχο.
Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων κεντρική θέση κατέχει η λιτότητα αλλά με εφαρμογή που αναφέρεται ως «διαφοροποιημένη και φιλική στην ανάπτυξη» -που στο λεξιλόγιο των κοινοτικών οργάνων σημαίνει περικοπές στις κρατικές δαπάνες παρά φορολογικές αυξήσεις αλλά και αυστηρή πορεία εξυγίανσης στις χώρες που αντιμετωπίζουν τα πιεστικότερα προβλήματα (το «διαφοροποιημένη»).
Το σχέδιο των συμπερασμάτων φωτογραφίζει επίσης την Ιταλία, επισημαίνοντας πως χώρες που βρίσκονται κοντά στην επίτευξη δομικής «ισορροπίας» έχουν το περιθώριο να αυξήσουν δαπάνες με στόχο.
Σημειώνεται επίσης ότι η Πέμπτη θα είναι η «πρεμιέρα» του Νίκου Αναστασιάδη σε Σύνοδο Κορυφής ως πρόεδρος της Κύπρου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γκάμπια: Τουλάχιστον 7 νεκροί, πολλοί αγνοούμενοι στο ναυάγιο πλεούμενου με μετανάστες
- Σε νοσοκομείο τη Μόσχας νοσηλεύτηκε ο Ραμζάν Καντίροφ – «Με δυσκολία τον επανέφεραν στη ζωή»
- Επίθεση και σαμποτάζ σε εργοστάσιο στη Σκωτία που φέρεται να κατασκευάζει ανταλλακτικά για F-35
- Οι εκλογές που θα διαμορφώσουν την Ευρώπη το 2026
- Οι ΗΠΑ ζητούν από την Κίνα να δείξει «αυτοσυγκράτηση» σε σχέση με την Ταϊβάν
- Από τον Μασκ μέχρι τον Κίμελ: Οι πιο εκρηκτικές διαμάχες του Τραμπ το 2025
- Μετά τη Λίβερπουλ την…πάτησε και η Μάντσεστερ Σίτι (0-0) – Χωρίς γκολ και η Τότεναμ (0-0)
- Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 02.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/daniel-joshua-fzbasFbCNww-unsplash-315x220.jpg)









































![Στους έξι οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στο Ιράν – Επίθεση σε αστυνομικό τμήμα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/2026-01-01T103319Z_1492501376_RC21RIAC8O1I_RTRMADP_5_IRAN-ECONOMY-PROTESTS-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442