Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Hellastat : Μειώση στη ζήτηση ηλεκτρολογικού υλικού

Η σημαντική κάμψη της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης συνέβαλλε στην υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού το 2011, σημειώνει η Hellastat. Ειδικότερα, το 2011 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%). Ο κλάδος […]

Η σημαντική κάμψη της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας ως συνέπεια της οικονομικής ύφεσης συνέβαλλε στην υποχώρηση της ζήτησης για προϊόντα ηλεκτρολογικού υλικού και φωτισμού το 2011, σημειώνει η Hellastat.

Ειδικότερα, το 2011 η συνολική οικοδομική δραστηριότητα περιορίστηκε περαιτέρω κατά 28,5%, στις 35.746 άδειες, αριθμός που αντιστοιχεί σε 23,2 εκ. κυβ.μ. οικοδομικού όγκου (-38,2%).

Ο κλάδος επιβαρύνεται επίσης από την ύφεση στην αγορά ακινήτων (εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 250.000 περίπου αδιάθετες κατοικίες), τη μειωμένη στεγαστική πίστη, καθώς και τις περιορισμένες δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Ωστόσο, στον τομέα της ενέργειας η επενδυτική δραστηριότητα διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο, με τη ΔΕΗ να προμηθεύεται σημαντικές ποσότητες καλωδίων και πινάκων διανομής ισχύος το 2011. Επιπλέον, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ στη χώρα μας ενισχύθηκε σημαντικά, υπερβαίνοντας συνολικά το 2011 τα 2.500 MW (+44% από το 2010).

Τέλος, θετική τάση προκύπτει από την αυξημένη διείσδυση της ευρυζωνικότητας (+28,1% το 2011) τροφοδοτώντας τη ζήτηση για καλώδια μεταφοράς δεδομένων, οπτικών ινών και λοιπού εξοπλισμού.

Οι εταιρείες του κλάδου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας λόγω καθυστερημένων πληρωμών του δημοσίου και κατασκευαστικών εταιρειών, καθώς και ανταγωνιστικές πιέσεις από τις εισαγωγές φθηνών ανώνυμων προϊόντων (κυρίως από Κίνα).

Στη μελέτη της Hellastat αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 196 επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν συνοψίζονται στα εξής:

-Ο συνολικός Κύκλος Εργασιών του δείγματος το 2011 υποχώρησε περαιτέρω κατά 11,7%, στα €790,45 εκ. Το 76% των επιχειρήσεων εμφάνισαν χαμηλότερα έσοδα συγκριτικά με το 2010, με τη μέση κάμψη να σχηματίζεται στο -14,4%.

-Οι εταιρείες υπέστησαν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους. Τα συνολικά ΚΠΤΦΑ διαμορφώθηκαν σε €45 εκ. (-37% από το 2010), ενώ τα ΚΠΦ σχηματίστηκαν σε μόλις €3,44 εκ., από €36,38 εκ. το προηγούμενο έτος. Το 47% των ζημιογόνων εταιρειών προήλθε από κέρδη το 2010.

-Το μέσο περιθώριο μικτών κερδών αυξήθηκε οριακά σε 27,5%. Αντίθετα, τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ υποχώρησαν σε 4,8% και 0,2% αντίστοιχα.

-Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας διαμορφώθηκαν σε 1,56 και 1,05 αντίστοιχα.

-Ο Εμπορικός Κύκλος διαμορφώθηκε στους 4,5 μήνες, επιβαρυνόμενος κυρίως από την αργή είσπραξη των υψηλών Απαιτήσεων (6 μήνες).

-Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε σε 1,4 προς 1.

-Ο δείκτης κάλυψης τόκων μειώθηκε σε 1,8 φορά, έναντι 3,6 φορών το 2010, λόγω της σημαντικής κάμψης της λειτουργικής κερδοφορίας του κλάδου.

-Τέλος, η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,4%, έναντι 3,5% το 2010.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο