Αιγαίο: Η Γέννηση ενός Αρχιπελάγους
Μία πρωτοποριακή έκθεση για τη γένεση και τη δημιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη.
Μία πρωτοποριακή έκθεση για τη γένεση και τη δημιουργία των γεωλογικών θησαυρών του Αιγαίου θα φιλοξενηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση παρουσιάζει με έναν εντυπωσιακό και ελκυστικό τρόπο, τη δημιουργία του Αιγαίου πελάγους, την ομορφιά των νησιών και των ακτών του, με μια προσέγγιση που κάνει χρήση χαρακτηριστικών εκθεμάτων, πλούσιου φωτογραφικού υλικού, αναπαραστάσεων και οπτικοακουστικών διαδραστικών παρουσιάσεων.
Ταυτόχρονα, εμφανίζονται οι διεργασίες και τα αποτελέσματα των χερσαίων και θαλάσσιων δυνάμεων που διαμόρφωσαν τόσο το ιστορικό αρχιπέλαγος στο πέρασμα εκατομμυρίων χρόνων, όσο και την εξέλιξη της ζωής στην περιοχή, συνδέοντάς τα με την ιστορία και τη μυθολογία.
Κεντρική ενότητα – «ΜΝΗΜΕΣ ΓΑΙΑΣ: από την Τηθύ στο Αιγαίο»
Παρουσιάζει την γεωλογική ιστορία της περιοχής από τότε που όλα τα σκέπαζε μεγάλος ωκεανός έως σήμερα. Ένας απολιθωμένος κορμός 14 μέτρων, αποτελεί χαρακτηριστικό έκθεμα της ενότητας αυτής.
Δεύτερη ενότητα – «Στα νησιά του Ηφαίστου και του Ποσειδώνα»
Παρουσιάζει τις διεργασίες που οφείλονται στα ηφαίστεια της περιοχής και δημιούργησαν τα νησιά με την πολυποίκιλη αναγλυφότητα και τα μοναδικά τοπία. Επιδαπέδιος χάρτης με χαρακτηριστικά πετρώματα και απολιθώματα, αποτελεί το κεντρικό έκθεμα της ενότητας.
Τρίτη ενότητα – «ΓΑΙΑ: από τον μύθο στην επιστήμη»
Παρουσιάζει την πλούσια βιοποικιλότητα του Αιγαίου στην ιστορική πορεία της εξέλιξης της ζωής. Σύγχρονα δένδρα με τις αντίστοιχες απολιθωμένες προγονικές τους μορφές και αναπαραστάσεις ζώων ανάμεσά τους, οδηγούν τη φαντασία του επισκέπτη σε έναν μαγικό κόσμο.
Διάρκεια έκθεσης
19 Φεβρουαρίου – 30 Μαΐου 2013
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 11.00 – 14.30
Σάββατο: 13.30 – 20.30
Κυριακή: 11.30 – 18.30
Κρατήσεις για ομάδες και σχολεία: 2310 483 000, εσωτ. 2, Δευτέρα – Παρασκευή 8.30 – 13.30
Ιστοσελίδες: www.aegeon.org.gr www.lesvosmuseum.gr www.noesis.edu.gr
- Τζόουνς: «Ανυπομονώ να παίξω μπροστά στον κόσμο μας»
- Ανέβασε στα social media την καταδίωξή του από αστυνομικούς – Διέλυσε σε ανταλλακτικά τη μηχανή για να μην εντοπιστεί
- Πιερρακάκης για τους δασμούς Τραμπ: «Κλειδί ο διάλογος» – Θεμελιώδεις αρχές κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα
- O βασιλιάς του Μαρόκου αποδέχθηκε την πρόταση Τραμπ για ένταξή του ως ιδρυτικό μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Australian Open 2026: Όλοι οι χορηγοί του Slam και η πραγματική αξία των συμφωνιών
- Ανί Ερνό: Όταν μια παράνομη έκτρωση κόντεψε να τη σκοτώσει, έκανε το δικαίωμα στην άμβλωση σημαία της
- Η μέρα των αποφάσεων για τις αγροτικές κινητοποιήσεις έφτασε – Το κλίμα στα μπλόκα και η αγωνία του Μαξίμου
- Χοκς – Μπακς 110-112: Νίκη – ανάσα στην Ατλάντα με «διπλό» Αντετοκούνμπο (vid)
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 19.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/lucas-marconnet-Kls_Hq8p-xI-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442