Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Συνάντηση Ραχόι – Μέρκελ στη σκιά των ανακοινώσεων Ντράγκι

Συνάντηση Ραχόι – Μέρκελ στη σκιά των ανακοινώσεων Ντράγκι

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώνει -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- το πρόγραμμα «απεριόριστων και αποστειρωμένων» αγορών ομολόγων, για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να προσφύγει σε συνολική διάσωση, κάτι που για την κυβέρνηση Ραχόι θα σημάνει τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων.

Την ώρα που ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι θα ανακοινώνει -σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες- το πρόγραμμα «απεριόριστων και αποστειρωμένων» αγορών ομολόγων, για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα συναντάται με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Η Μαδρίτη βρίσκεται υπό πίεση προκειμένου να προσφύγει σε συνολική διάσωση, κάτι που για την κυβέρνηση Ραχόι θα σημάνει τη λήψη ακόμη πιο σκληρών μέτρων. Ωστόσο, η ισπανική κυβέρνηση ανθίσταται.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μαδρίτη αναμένει τις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, προκειμένου να διαπιστώσει εάν θα χρειαστεί κάποιου είδους μίνι – μνημόνιο σε αντάλλαγμα για την αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ.

Επιπλέον, θεωρείται ότι η όποια απόφαση θα ανακοινωθεί από την Ισπανία μετά τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν αναμένεται η έγκριση του ESM από το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, προκειμένου να μην «φουντώσει» η γερμανική αμφισβήτηση για το ρόλο του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρώπης.

Λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση της Μέρκελ με τον Ραχόι, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς ντε Γκίντος υπεραμύνθηκε των σκληρών μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση, λέγοντας ότι «η Ισπανία κάνει αυτό που η Γερμανία έχει κάνει εδώ και 10 χρόνια».

Σύμφωνα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών, η Ισπανία έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, ενώ προχωρά αποφασιστικά στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, μέσω αύξηση φόρων και μείωσης δαπανών.

Επιτυχημένη η δημοπρασία ομολόγων

Εν τω μεταξύ, ισχυρή ζήτηση εκδηλώθηκε την Πέμπτη σε δημοπρασία ομολόγων, αξίας 3,5 δισ. ευρώ, ενώ σημαντική πτώση σημείωσε το κόστος δανεισμού.

Το επιτόκιο στα ομόλογα λήξεως 2016 υποχώρησε στο 4,603% από 5,971% στις 2 Αυγούστου, στα ομόλογα λήξεως 2015 στο 3,676% (από 5,86% τον Ιούλιο) και στα ομόλογα λήξεως 2014 στο 2,798% από 4,706% τον Ιούνιο.

Στη δευτερογενή αγορά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σημείωσε πτώση 14 μονάδων βάσης (0,14%) στο 6,27%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 25 Ιουλίου είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο-ρεκόρ του 7,75%.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο