«Παράλυση» του ΟΗΕ στο θέμα της Συρίας διαπιστώνουν ξένοι διπλωμάτες
Στην ανθρωπιστική κρίση θα επικεντρωθεί η σύσκεψη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας δεν θα παραστούν στη συνάντηση, ξένοι διπλωμάτες διαπιστώνουν ότι οι προσπάθειες ανάληψης δράσεις από το ΣΑ του ΟΗΕ βρίσκονται σε αδιέξοδο. Εν τω μεταξύ, Σύροι αντάρτες ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος την Πέμπτη στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σφοδρές μάχες σημειώνονται από το πρωί στα ανατολικά και στα νότια της Δαμασκού.
Η συνάντηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα γίνει την Πέμπτη θα επικεντρωθεί στην ανθρωπιστική κρίση στη Συρία, όμως η απουσία των επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας πιθανότατα θα υπογραμμίσει την παράλυση στον διεθνή οργανισμό σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να τερματιστεί η 17μηνη σύγκρουση.
Καθώς η Συρία ολισθαίνει ακόμα πιο βαθιά σε έναν εμφύλιο πόλεμο, το 15μελές συμβούλιο παραμένει σε αδιέξοδο για την ανάληψη δράσης, αφού Ρωσία και Κίνα έχουν ασκήσει βέτο σε τρία σχέδια απόφασης τα οποία υποστήριζαν δυτικές κυβερνήσεις, επικρίνοντας την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και απειλώντας με την επιβολή κυρώσεων.
Η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου ως αύριο, ήλπιζε ότι το σώμα αυτό θα συνενωνόταν για να χειριστεί την ανθρωπιστική κρίση και για το σκοπό αυτό συγκάλεσε τη σημερινή σύνοδο, στην οποία αναμένεται να λάβουν μέρος χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία: η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία.
Αλλά λιγότερες από τις μισές χώρες-μέλη στέλνουν τους υπουργούς Εξωτερικών τους στη Νέα Υόρκη και από τα μόνιμα μέλη -ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία- μόνο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς και ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ θα παραστούν στη συνάντηση.
Διπλωμάτες είπαν ότι πέρα από πιθανές ανακοινώσεις για πρωτοβουλίες βοήθειας από μεμονωμένες χώρες σήμερα δεν αναμένεται καμιά περαιτέρω ενέργεια από το ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία.
«Θέλαμε μια απόφαση για ανθρωπιστικά θέματα αλλά αντιμετωπίσαμε μια διπλή άρνηση» είπε μια γαλλική διπλωματική πηγή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία πιστεύουν ότι έχουμε φθάσει στο τέλος του δρόμου σε ό,τι αφορά το τι μπορεί να επιτευχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας κι η Μόσχα και το Πεκίνο λένε ότι μια τέτοια απόφαση θα ήταν προκατειλημμένη».Η απόφαση που έλαβε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον να μην συμμετάσχει στη σύνοδο αντανακλά σαφώς την αμερικανική άποψη ότι όσο η Μόσχα τάσσεται υπέρ του Άσαντ δεν έχει νόημα να γίνουν περαιτέρω συνομιλίες.
Η Γαλλία συγκάλεσε την σύνοδο των ΥΠΕΞ, ως μια «έκκληση στην συνείδηση της διεθνούς κοινότητας και μια έκκληση για την κινητοποίηση για να αντιμετωπιστούν ανθρωπιστικά θέματα χωρίς να παραβλέπεται η πολιτική διάσταση».
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δέχεται επικρίσεις καθώς οι αντίπαλοί του τον χαρακτηρίζουν παθητικό σε ό,τι αφορά τη Συρία, αντίθετα με τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στην ανάληψη δράσης από μια διεθνή συμμαχία και κατόπιν το NATO στη Λιβύη, όπου οι αντάρτες με την συνδρομή των ξένων δυνάμεων ανέτρεψαν τον Μουάμαρ Καντάφι πέρυσι.
Σφοδρές συγκρούσεις στη Συρία
Σύροι αντάρτες ισχυρίζονται ότι κατέρριψαν ένα συριακό μαχητικό αεροσκάφος την Πέμπτη στη νοτιοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Σφοδρές μάχες σημειώνονται από το πρωί στα ανατολικά και στα νότια της Δαμασκού.
Η Ταξιαρχία των Σύρων Μαρτύρων ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το αεροπλάνο κατερρίφθη κοντά στην πόλη αλ-Θαγιαμπίγια.
Εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya δείχνουν καπνό στον ουρανό και ένα άτομο να πέφτει με αλεξίπτωτο.
Οι εικόνες δείχνουν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να πραγματοποιεί πτήση πάνω από το σημείο, πιθανότατα αναζητώντας τον πιλότο.
Μάχες ξέσπασαν τα ξημερώματα ανάμεσα στο συριακό στρατό και τους αντάρτες στα ανατολικά και στα νότια της Δαμασκού, ανέφεραν αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές.
Πυρά του στρατού ακούγονταν το πρωί της Πέμπτης στο ανατολικό προάστιο Καμπούν, σύμφωνα με το δίκτυο ακτιβιστών, Γενικό Συμβούλιο της Συριακής Επανάστασης.
Συγκρούσεις με εμπλοκή πολυβόλων και αρμάτων μάχης μαίνονταν, επίσης, στο προάστια Τανταμόν, νότια της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.
Στην επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ, στο ανατολικό τμήμα της Συρίας, αντάρτες βομβάρδισαν με όλμους το αρχηγείο των υπηρεσιών ασφαλείας του στρατού στην πόλη Μπουκάμαλ, ενώ μάχες μαίνονταν και στην πόλη Ντέιρ αλ Ζορ, κοντά σε ένα άλλο αρχηγείο της ασφάλειας του στρατού, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Συνολικά, 128 άνθρωποι -77 πολίτες, 19 αντάρτες και 32 στρατιώτες- σκοτώθηκαν την Τετάρτη, ανέφερε το Παρατηρητήριο.
Οι 44 από τους πολίτες σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, ανέφερε η συριακή μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία εδρεύει στην Βρετανία.
Οι μάχες στην Δαμασκό εντάσσονται στο πλαίσιο επιχείρησης των ένοπλων δυνάμεων που αποπειρώνται να ανακαταλάβουν μια περιοχή ανατολικά της πρωτεύουσας όπου έχουν οχυρωθεί αντάρτες, είπε ένας διοικητής των ανταρτών στην Δαμασκό.
Πάνω από 25.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πολίτες, έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον Μάρτιο του 2011.