Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Επαρκούς μεγέθους παρέμβαση» της ΕΚΤ προαναγγέλλει ο Νόγερ

«Επαρκούς μεγέθους παρέμβαση» της ΕΚΤ προαναγγέλλει ο Νόγερ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις «επαρκούς μεγέθους» ώστε να υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος στις αγορές, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κρίστιαν Νόγερ, με προτεραιότητα τη βραχυπρόθεσμη αγορά ομολόγων. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι φωνές στη Γερμανία που απορρίπτουν περαιτέρω «πυροσβεστική παρέμβαση» της ΕΚΤ. Δεν υπάρχει σχέδιο για ελληνική έξοδο από το ευρώ, λέει ο Νόγερ, εντός Ευρωζώνης αλλά εκτός στόχων βλέπουν την Ελλάδα το 2013 οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε κινήσεις «επαρκούς μεγέθους» ώστε να υπάρξει ισχυρός αντίκτυπος στις αγορές, ανέφερε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κρίστιαν Νόγερ, με προτεραιότητα τη βραχυπρόθεσμη αγορά ομολόγων. «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για έξοδο της Ελλάδας ή άλλης χώρας από το ευρώ» υπογράμμισε.

Σε συνέντευξή του στο γαλλικό Le Point που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη, ο Νόγερ τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρχει «καμία αμφιβολία για την αποφασιστικότητα του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και την ικανότητά του να ενεργεί εντός των παλισίων της εντολής που έχει».

Χρησιμοποιώντας την ίδια ρητορική με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο Νόγερ ανέφερε πως «οι πράξεις μας θα είναι επαρκούς μεγέθους για να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στις αγορές».

«Θα είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε πολύ σύντομα, με προτεραιότητα τις βραχυπρόθεσμες αγορές ομολόγων» πρόσθεσε.

Όσον αφορά το θέμα της Ελλάδας, ο Νόγερ απέρριψε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ λέγοντας πως καθήκον της ΕΚΤ είναι η θωράκιση της ενότητας της Ευρωζώνης.

«Δεν προβλέπουμε έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη» ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένα σχέδιο προετοιμασίας για έξοδο οποιασδήποτε χώρας από την ευρωζώνη».

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι φωνές στη Γερμανία που απορρίπτουν περαιτέρω παρέμβαση της ΕΚΤ επιμένουν -με τον Ότμαρ Ίσινγκ, πρώην μέλος των συμβουλίων ΕΚΤ και Bundesbank, να είναι ο τελευταίος σε σειρά αξιωματούχων που επαναλαμβάνουν πως ο ρόλος της Φρανκφούρτης «δεν είναι να λειτουργεί πυροσβεστικά».

Σε βιβλίο του με θέμα την κρίση στο ευρώ, ο Ίσινγκ, που θήτευσε στα συμβούλια κατά την εγκαθίδρυση του ευρώ και μέχρι το 2006, αναφέρει: «Όσο λιγότερο αναζητούν οι πολιτικοί τη ρίζα των προβλημάτων, τόσο περισσότερες προσδοκίες και απαιτήσεις έχουν από την ΕΚΤ, η οποία δεν έχει φτιαχτεί για το ρόλο αυτό. Είναι μια κεντρική τράπεζα και όχι ένα όργανο με αποστολή τη διάσωση κυβερνήσεων, που απειλούνται από χρεοκοπία».

Μάλιστα, ο ίδιος υπαινίσσεται πως η Ευρωζώνη έχει., ή μπορεί να αποκτήσει, πόρτα εξόδου: «Το πόσες χώρες θα είναι μακροπρόθεσμα δυνατό να είναι μέλη της Ευρωζώνης μένει να φανεί» γράφει.

Δημοσκόπηση: «Εντός ευρώ, εκτός στόχων η Ελλάδα»

Παράλληλα, η πλειονότητα οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters βλέπει την Ελλάδα εντός Ευρωζώνης τους επόμενους 12 μήνες, αλλά εκτός στόχων για το έλλειμμα του 2013.

Συγκεκριμένα, 45 εκ των 64 ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση εκτίμησαν ότι η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ στο προαναφερθέν διάστημα, έναντι 35 εκ των 64 οικονομολόγων που απάντησαν στην ίδια ερώτηση τον Ιούνιο.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση δείχνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά την ύφεση, με τους οικονομολόγους να αναθεωρούν αρνητικά για πέμπτη συνεχή φορά τις προβλέψεις τους για τις προοπτικές της οικονομίας.

Έτσι, η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 6,6% περίπου φέτος και 2% το 2013, προβλέψεις πολύ χειρότερες από αυτές στην δημοσκόπηση του Ιουνίου, που έκαναν λόγο για ύφεση 5,8% και 1,3% τα αντίστοιχα διαστήματα.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν επίσης μικρότερη πρόοδο στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος. Εκτιμούν ότι θα συρρικνωθεί στο 8% φέτος από 9,3% πέρυσι, έναντι στόχου για μείωση στο 7,3% φέτος. Το 2013 εκτιμούν ότι θα μειωθεί μόλις στο 6,3%. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα πετύχει το στόχο για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% έως τα τέλη του 2014, από 9,3% το 2011.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο