Νέα δημόσια εμφάνιση του Άσαντ σε συνομιλίες με τον Ιρανό απεσταλμένο
Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά από αρκετές ημέρες πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρανό απεσταλμένο Σαΐντ Τζαλίλι. Ο Τζαλίλι κόμισε στη Δαμασκό διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν «δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να σπάσει ο άξονας της αντίστασης [κατά του Ισραήλ], του οποίου βασικό τμήμα θεωρεί τη Συρία». Η συνάντηση έρχεται στο μέσο της διπλής διπλωματικής προσπάθειας του Ιράν σε Δαμασκό και Άγκυρα για την επίλυση της κρίσης αλλά και για την απελευθέρωση 48 Ιρανών ομήρων που κρατούνται από αντάρτες.
Την πρώτη δημόσια εμφάνιση του μετά από αρκετές ημέρες πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ιρανό απεσταλμένο Σαΐντ Τζαλίλι. Η συνάντηση έρχεται στο μέσο της διπλής διπλωματικής προσπάθειας του Ιράν σε Δαμασκό και Άγκυρα για την επίλυση της κρίσης αλλά και για την απελευθέρωση 48 Ιρανών ομήρων που κρατούνται από αντάρτες.
Η συριακή τηλεόραση έδειξε τον πρόεδρο Άσαντ, ο οποίος δεν είχε εμφανιστεί από την ορκωμοσία του νέου υπουργού Άμυνας, στις 22 Ιουλίου, να συνομιλεί με τον Τζαλίλι, απεσταλμένο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, και με τα άλλα μέλη της ιρανικής αντιπροσωπείας.
Ο Άσαντ και ο Τζαλίλι εξέτασαν «τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στη Συρία και την Ιρανική Ισλαμική Δημοκρατία και την κατάσταση στην περιοχή», μετέδωσε η συριακή τηλεόραση.
Ο Τζαλίλι κόμισε στη Δαμασκό, σύμφωνα με Ιρανό αξιωματούχο, διαβεβαιώσεις ότι το Ιράν «δεν θα επιτρέψει με κανένα τρόπο να σπάσει ο άξονας της αντίστασης [κατά του Ισραήλ], του οποίου βασικό τμήμα θεωρεί τη Συρία».
«Η επίλυση της κρίσης στη Συρία πρέπει να έρθει από το εσωτερικό αυτής της χώρας και μέσω του εθνικού διαλόγου, και όχι μέσω της επέμβασης εξωτερικών δυνάμεων», δήλωνε νωρίτερα ο Τζαλίλι και πρόσθετε ότι «ο συριακός λαός είναι εχθρικός σε οποιοδήποτε σχέδιο που υποστηρίζεται από τους σιωνιστές ή από τις ΗΠΑ».
Η Τεχεράνη ανέλαβε πρωτοβουλίες για την απελευθέρωση 48 Ιρανών που απήχθησαν την περασμένη εβδομάδα από Σύρους αντάρτες. Κατά την Τεχεράνη πρόκειται για προσκυνητές, οι αντάρτες όμως υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ήρθαν στο Ιράν για να πολεμήσουν στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων.
Η τύχη τους για την ώρα παραμένει ασαφής, πιθανόν τρεις να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους.
Αναφερόμενος στους απαχθέντες, ο Τζαλίλι διαβεβαίωσε πως «το Ιράν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να πετύχει την άμεση απελευθέρωση τους» και εκτίμησε ότι οι δράστες είναι τρομοκράτες, δηλαδή αντάρτες.
Επίσκεψη του Ιρανού ΥΠΕΞ στην Τουρκία
Το απόγευμα της Τρίτης φτάνει στην Άγκυρα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί για να συζητήσει την τύχη των ομήρων αυτών.
«Στο μέτρο που ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, που λέει πως απήγαγε τους Ιρανούς προσκυνητές, υποστηρίζεται από την Τουρκία, η επίσκεψη του υπουργού έχει στόχο να υπενθυμίσει στην τουρκική κυβέρνηση τις ευθύνες της στην υπόθεση αυτή», εξήγησε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, το Ιράν πρόκειται να οργανώσει την Πέμπτη «συμβουλευτική συνάντηση» των χωρών που έχουν μία «ρεαλιστική θέση» στο θέμα της Συρίας.
«Μαχητές από τρίτες πλευρές στην σύγκρουση» λέει η Κλίντον
Η κρίση στη Συρία δεν πρέπει να εξελιχτεί σε θρησκευτική διαμάχη και αυτό είναι θέση των ΗΠΑ, επισήμανε από την Νότιο Αφρική η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Επισήμανε ακόμη ότι σύγκρουση παίρνουν μέρος «μαχητές από τρίτες πλευρές (proxies) ή τρομοκράτες μαχητές». Αυτοί που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση με αυτόν τον τρόπο «πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν θα γίνουν ανεκτοί» σημείωσε ακόμη.
Αν και δεν έκανε σαφή αναφορά για την ταυτότητα αυτών των τρίτων, τα σχόλια της υπουργού δείχνουν έμμεσα προς την πλευρά του Ιράν ή της Χεζμπολάχ που έχουν εκφράσει την συμπαράσταση τους προς το καθεστώς Άσαντ στην προσπάθεια του να καταπνίξει την αντίσταση.
Επιπλέον η υπουργός επανέφερε το θέμα της κατάστασης στη Συρία της μετά Άσαντ εποχής και επισήμανε ότι πρέπει να έλθει πιο γρήγορα η ημέρα που θα τελειώσει η αιματοχυσία και θα αρχίσει η μετάβαση σε νέο καθεστώς.