Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων

Εκδηλώσεις μνήμης και επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα για την Γενοκτονία των Ποντίων. Η 19η Μαΐου –η ημέρα κατά την οποία το 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη δεύτερη φάση διώξεων κατά του ποντιακού ελληνισμού– έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Εκδηλώσεις μνήμης και επιμνημόσυνες δεήσεις πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο σε όλη τη χώρα για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Στην Αθήνα, με πορεία προς την τουρκική πρεσβεία και θυροκόλληση ψηφίσματος για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων ολοκληρώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Ποντική Ομοσπονδία Ελλάδας στην πλατεία Συντάγματος.

Πλήθος κόσμου σε μία έντονα συγκινησιακή ατμόσφαιρα, συγκεντρώθηκε μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου κόκκινα τριαντάφυλλα σχημάτιζαν τον αριθμό 353.000 στη μνήμη του αριθμού των δολοφονημένων από την Τουρκία.

Μετά την κατάθεση στεφάνων από τον πρόξενο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Χάρη Χρυσοστόμου, αντιπροσωπία εκπροσώπων Ποντιακών Ομοσπονδιών, και του εκπροσώπου της Περιφέρειας Αττικής, Χάρη Πασβαντίδη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και κατόπιν το πλήθος ξέσπασε σε χειροκροτήματα φωνάζοντας «Αθάνατοι», ενώ δεκάδες μαύρα μπαλόνια πέταξαν προς τον ουρανό.

Στην πλατεία Συντάγματος είχαν στηθεί από νωρίς περίπτερα από τα οποία οι πολίτες μπορούσαν να ενημερωθούν και να προμηθευθούν βιβλία, και dvd αλλά και ενημερωτικά φυλλάδια για τη γενοκτονία, υπό τους ήχους ποντιακών τραγουδιών.

Η ποντιακή ομοσπονδία ζητά από την διεθνή κοινότητα την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας ως μέτρο αποτροπής παρόμοιων γεγονότων στο μέλλον, την άμεση επέμβαση για την προστασία των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων στον Πόντο και την καθιέρωση της 19ης Μαΐου ως «ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων της ρατσιστικής ιδεολογίας του κεμαλισμού».

Εκδήλωση μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη. Στον χαιρετισμό του, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «ο ξεριζωμός του ποντιακού λαού και οι ακρότητες και σφαγές των Νεοτούρκων που τον συνόδευσαν δικαιώνουν το χαρακτηρισμό της γενοκτονίας» και πρότεινε να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδρα για την έρευνα των Γενοκτονιών.

Ημέρα μνήμης

Η 19η Μαΐου έχει αναγνωριστεί το 1994 από το Κοινοβούλιο ως Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο.

Είναι η ημέρα κατά την οποία το 1919 αποβιβάστηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, αρχίζοντας τη δεύτερη φάση διώξεων κατά του ποντιακού ελληνισμού.

Χιλιάδες Πόντιοι επιστρατεύτηκαν και οδηγήθηκαν σε καταναγκαστικά έργα μέσα σε σκληρές συνθήκες. Πολλοί πέθαναν, άλλοι εκτελέστηκαν, φυλακίστηκαν ή βιάστηκαν, χωρία λεηλατήθηκαν και καταστράφηκαν.

Μέσα στα επτά χρόνια (1916-1923) εξοντώθηκαν πάνω από 350.000 Πόντιοι σε σύνολο 750.000 ανθρώπων και πολλοί άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες, πριν φυσικά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Οι πρώτοι Έλληνες έφτασαν στον Πόντο ήδη από τον 8ο π.Χ αιώνα χτίζοντας σειρά αποικιών στην νοτιοανατολική πλευρά της Μαύρης Θάλασσας.

Ανακοινώσεις με αφορμή την ημέρα εξέδωσαν ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ. Ενός λεπτού σιγή τήρησε την Παρασκευή και η Βουλή των Ελλήνων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο