Αναπτυξιακή «ένεση» στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο προσθέτει η ΕΕ
Στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ μπορεί να υπάρξει η προσθήκη ενός παραρτήματος, στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για εξειδικευμένα για κάθε χώρα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με όσα διαρρέουν στελέχη της γερμανικής κυβέρνησης.
Στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο της ΕΕ μπορεί να υπάρξει η προσθήκη ενός παραρτήματος, στο οποίο θα καταγράφονται συστάσεις για εξειδικευμένα για κάθε χώρα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται δηλώσεις αξιωματούχου της γερμανικής κυβέρνησης.
Τα μέτρα προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, παράλληλα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως την Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της G-20 στις 18-19 Ιουνίου, στο Μεξικό, είπε ο αξιωματούχος.
Ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος της χώρας στις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές της 6ης Μαΐου, θα ζητήσει την προσθήκη αναπτυξιακών μέτρων στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται η έκδοση ευρωομολόγων για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στην Ευρώπη και η αύξηση των δανείων που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με Γερμανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, υπάρχει περιθώριο ενός συμβιβασμού μεταξύ του κ. Ολάντ, εφόσον εκλεγεί, και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.
Η έμφαση της ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους αλλάζει και η αλλαγή σηματοδοτήθηκε και χθες από τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι υπέρ ενός «αναπτυξιακού συμφώνου», την οποία έσπευσε να υποστηρίξει η Μέρκελ.
Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη «με τον τρόπο που είπε ο Ντράγκι, δηλαδή με τη μορφή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος και προσέθεσε πως «χρειαζόμαστε ανάπτυξη με τη μορφή βιώσιμων πρωτοβουλιών, όχι απλώς προγραμμάτων οικονομικής ώθησης τα οποία αυξάνουν το κρατικό χρέος».
Ολάντ: Έχω διαφορές με τον Ντράγκι
Ο Φρανσουά Ολάντ παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι δεν έχει την ίδια προσέγγιση της οικονομικής ανάπτυξης με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και ότι οι δύο τους δεν περιλαμβάνουν τα ίδια στοιχεία στο Σύμφωνο Ανάπτυξης στο οποίο αναφέρονται.
Ο Μάριο Ντράγκι τάσσεται υπέρ ενός «Συμφώνου Ανάπτυξης και προτείνει ακόμη και την επιστροφή προς τα πίσω σε σχέση με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο», αλλά «δεν περιλαμβάνει τα ίδια με τα δικά μου στοιχεία αναπτυξιακής πολιτικής», δήλωσε ο κ. Ολάντ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ «προσθέτει στοιχεία ακόμη ισχυρότερου ανταγωνισμού, φιλελευθεροποίησης, ακόμη και ιδιωτικοποιήσεις», είπε και προσέθεσε ότι «αυτό δεν συμπίπτει με τη δική μου προσέγγιση της ανάπτυξης».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Γουέστ Χαμ – Λιντς Γιουνάιτεντ 2-4 πεν. (2-2 κ.α.): Επική πρόκριση σε ένα… ατελείωτο παιχνίδι!
- Γλυφάδα: Χειροπέδες σε 3 άνδρες που απείλησαν αστυνομικούς με αεροβόλο όπλο, μαχαίρι και σφυρί
- Τα επαγγέλματα που η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν μπορεί να αγγίξει και οι νέοι που τα επιλέγουν
- Μιχαηλίδης: «Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε»
- Σαραγόσα – Μπαρτσελόνα 86-92: Δύσκολο «διπλό» για τους Μπλαουγκράνα πριν τον Παναθηναϊκό
- Ο Κιρ Στάρμερ δεν θέλει τον Κάνιε Γουέστ στο Λονδίνο
- ΟΠΕΚΕΠΕ 2: Παραιτούνται από την βουλευτική ασυλία τους Τσιάρας και Κεφαλογιάννης
- Η Χαμάς απορρίπτει τις εκκλήσεις για αφοπλισμό της αν δεν τηρήσει το Ισραήλ τις δεσμεύσεις του
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 05.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/filip-kvasnak-LUrr8X4RDw4-unsplash-315x220.jpg)






























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442