Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Μεταρρυθμίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος

Τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτό ισχύει τα τελευταία 85 χρόνια, καλείται να εγκρίνει στις 24 Απριλίου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας. Στόχος των αλλαγών που επιβάλλονται από το νέο Μνημόνιο είναι να βελτιωθεί η λήψη αποφάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και να εξαλειφθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών και της αναθεώρησης του καταστατικού της, οι εμπορικές τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση ή τη μεταβίβαση των ποσοστών που κατέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τη μεταρρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως αυτό ισχύει τα τελευταία 85 χρόνια, καλείται να εγκρίνει στις 24 Απριλίου η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της κεντρικής τράπεζας.

Στόχος των αλλαγών που επιβάλλονται από το νέο Μνημόνιο είναι να βελτιωθεί η λήψη αποφάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος και να εξαλειφθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων. Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αυτών και της αναθεώρησης του καταστατικού της, οι εμπορικές τράπεζες που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση ή τη μεταβίβαση των ποσοστών που κατέχουν στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, η Τακτική Γενική Συνέλευση της Τραπέζης της Ελλάδος θα αποφασίσει στις 24 Απριλίου την τροποποίηση των άρθρων του καταστατικού της τα οποία αναφέρονται στη διάρκεια του βίου της (ώστε να επεκταθεί πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2020), στο μετοχικό κεφάλαιό της (111.243.361,60 ευρώ σήμερα), στον αριθμό των μετοχών που απαιτούνται για δικαίωμα συμμετοχής και ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και στη λήψη επειγουσών αποφάσεων, στην εταιρική διακυβέρνηση του ιδρύματος, στην άσκηση της εποπτείας της και στη διάθεση των κερδών της.

Η τρόικα ενόψει της αύξησης των αρμοδιοτήτων της Τράπεζας της Ελλάδος για εξυγίανση, αναδιάρθρωση και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος έχει ζητήσει από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας να μεριμνήσουν για την αναθεώρηση του καταστατικού του ιδρύματος, ώστε αυτό να προβλέπει τη συλλογική λήψη αποφάσεων σε επίπεδο διοικητή και υποδιοικητών και συνεχή λογοδοσία μέσω της εσωτερικής εποπτείας από μη εκτελεστικά μέλη του Γενικού Συμβουλίου.

Επίσης θα αναθεωρηθεί η δομή και τα δικαιώματα των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος ώστε να εξαλειφθούν πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων στον ρόλο της δημόσιας πολιτικής που ασκεί η τράπεζα. Ενδεικτικά, θα απαγορευθεί στα εποπτευόμενα τραπεζικά ιδρύματα να κατέχουν μετοχικές συμμετοχές στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα καθορισθεί ένα ανώτατο όριο στον αριθμό ψήφων που μπορεί να ασκήσει ο κάθε μέτοχος ή συγγενείς ιδιώτες μέτοχοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο