Διαδηλώσεις για άλλη μία ημέρα κατά του προέδρου της Ρουμανίας
Σε διαδήλωση κατέβηκαν για άλλη μία ημέρα τη Δευτέρα Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι ζητώντας να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Το βράδυ της Κυριακής είχαν συμβεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά την αστυνομία όταν μέσα στους διαδηλωτές παρεισέφρησαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.
Σε διαδήλωση κατέβηκαν για άλλη μία ημέρα τη Δευτέρα Ρουμάνοι στο Βουκουρέστι ζητώντας να παραιτηθεί ο πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.
Διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες κάποιοι μάλιστα μετέφεραν ένα φέρετρο και ένα σταυρό με την επιγραφή «Μπασέσκου=Τσαουσέσκου».
Κατά την αστυνομία επρόκειτο για περίπου 700 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία του Πανεπιστημίου στο Βουκουρέστι.
Οι Αρχές προχώρησαν σε 10 προσαγωγές για την κατοχή κροτίδων και καπνογόνων.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες δέκα πόλεις σε όλη τη χώρα.
Το βράδυ της Κυριακής είχαν συμβεί σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, κατά την αστυνομία όταν μέσα στους διαδηλωτές παρεισέφρησαν οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και συνέλαβαν 280 άτομα. Σχεδόν 60 άτομα τραυματίστηκαν.
Οι διαδηλώσεις άρχισαν την Πέμπτη, σε ένδειξη υποστήριξης του υφυπουργού Υγείας Ραέντ Αραφάτ, που παραιτήθηκε αφού επέκρινε νομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε το να παραχωρηθεί σε ιδιωτικές εταιρίες η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από το δημόσιο.
Το νομοσχέδιο αποσύρθηκε την Παρασκευή, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν σήμανε τον τερματισμό των κινητοποιήσεων. Ο Αραφάτ, ιατρός παλαιστινιακής καταγωγής, αναγκάστηκε να παραιτηθεί μετά από μια έντονη διένεξη με τον πρόεδρο Μπασέσκου για το επίμαχο νομοσχέδιο. Ο πρώην υφυπουργός έχει επαινεθεί για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος παροχής πρώτων βοηθειών και περίθαλψης μετά την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Ρουμανία.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Harper’s Bazaar Greece: Το τεύχος Μαΐου κυκλοφορεί με το ΒΗΜΑ αυτή την Κυριακή
- Οπαδοί της Ράγιο Βαγιεκάνο στο Θησείο, φωνάζουν συνθήματα πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ (vid)
- «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από την αντιπολίτευση για το Κράτος Δικαίου – «Πρέπει να φύγει ο διαπλεκόμενος πρωθυπουργός»
- Ωδή στην πιο τρελή χρονιά της δεκαετίας του ’90
- Αεροπορική εταιρεία στην Ολλανδία ακυρώνει πτήσεις λόγω της αύξησης του κόστους των καυσίμων
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442