Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Απώλειες «εντός έδρας» καταγράφουν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Απώλειες «εντός έδρας» καταγράφουν οι γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Μια χρονιά μετά την απόσυρση -και χωρίς απόσυρση- η γαλλική αγορά αυτοκινήτου κατέγραψε μειώσεις το 2011 πλήττοντας τους παραδοσιακά "ευαίσθητους" στις διακυμάνσεις της, τοπικούς κατασκευαστές που, επιπλέον, "βλέπουν" χειρότερο το 2012.

Με τις πωλήσεις του Δεκεμβρίου 2011 στη Γαλλία να καταγράφουν μείωση 18%, δεδομένης και της περσινής λήξης της απόσυρσης που αύξησε τα αντίστοιχα μεγέθη του 2010, οι Renault και PSA/Peugeot-Citroen βλέπουν τα μερίδια αγοράς και τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

Το «γαλλικό» μερίδιο αγοράς της Renault μειώθηκε κατά 2% στο 24,7% ενώ του ομίλου PSA/Peugeot-Citroen κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 31,4% για τη χρονιά που τελείωσε, με μείωση πωλήσεων για όλους τους κατασκευαστές κατά 1,3% στο σύνολο της γαλλικής αγοράς αυτοκινήτου.

Αναλυτικότερα, το Δεκέμβριο του 2011 η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, ο όμιλος PSA, κατέγραψε πωλήσεις 187.653 μονάδων, αυξάνοντας περαιτέρω τη συνολική συρρίκνωση των ετήσιων πωλήσεών της που το Νοέμβριο του 2011 ανερχόταν στο 7,6%.

Όπως σημειώνει ωστόσο ο Francois Roudier, εκπρόσωπος του γαλλικού συνδέσμου κατασκευαστών αυτοκινήτων η μείωση που παρατηρήθηκε το Δεκέμβριο, διογκώθηκε από την αύξηση που καταγράφηκε τον αντίστοιχο μήνα του 2010, καθώς το μέτρο των κρατικών επιδοτήσεων που τότε έληγε, ώθησε τους τελευταίους που ήθελαν να επωφεληθούν από την ευνοϊκή ρύθμιση μαζικά στις αντιπροσωπείες.

“Η αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει πτωτικές τάσεις. Οι ταξινομήσεις το πρώτο τρίμηνο θα συνεχίσουν πιθανότατα να ακολουθούν τις ίδιες τάσεις», σημειώνει ο εκπρόσωπος του τοπικού συνδέσμου αναφερόμενος στο κοντινό μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του ομίλου PSΑ/Peugeot-Citroen κατέγραψαν πτώση 29% το Δεκέμβριο ενώ αυτές της Renault 28% σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του γαλλικού συνδέσμου, γεγονός, που προδιαγράφει χαμηλότερα μεγέθη και την καινούρια χρονιά.

Το γεγονός επιβεβαιώνεται και από την Renault καθώς όπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο επικεφαλής πωλήσεων της φίρμας για την γαλλική αγορά: «…οι παραγγελίες μειώθηκαν κατά 55% το Δεκέμβριο, στοιχείο που μας οδηγεί στο να περιμένουμε συρρίκνωση της αγοράς κατά 17% το πρώτο τρίμηνο».

Όσον αφορά το σύνολο του 2012 η Renault προβλέπει συρρίκνωση της γαλλικής αγοράς αυτοκινήτου κατά 7%.

auto.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο