Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Μπαράζ αντιδράσεων από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για το μισθολόγιο

Μπαράζ αντιδράσεων από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για το μισθολόγιο

Την έντονη αντίδραση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Η Ένωση Ελεγκτών (ΕΕΕΚΕ) ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων και δράσεων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων.

Την έντονη αντίδραση των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας προκάλεσε η πρόθεση της κυβέρνησης να τους εντάξει στο καθεστώς του ενιαίου μισθολογίου. Η Ένωση Ελεγκτών (ΕΕΕΚΕ) ανακοίνωσε σειρά αποφάσεων και δράσεων, οι οποίες αναμένεται να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των πτήσεων.

Συγκεκριμένα, η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε:

  • Να κηρύξει τον κλάδο υπό διωγμό και να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις εναντίον του στην IFACTA, στο Eurocontrol και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
  • Να καλέσει τα μέλη του να αποχωρήσουν από το BLUE MED, γιατί ουσιαστικά, όπως εκτιμούν οι ελεγκτές, πρόκειται για ξεπούλημα του ελληνικού εναέριου χώρου.
  • Να καλέσει τα μέλη του να απόσχουν από όλες τις εκπαιδεύσεις, είτε σαν εκπαιδευτές είτε σαν εκπαιδευόμενοι, και να μην ανανεώσουν τις ειδικότητές τους, «αφού έτσι κι αλλιώς δεν τις αναγνωρίζει το κράτος».
  • Να καλέσει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας-EASA και άλλους οργανισμούς να κάνουν έλεγχο για την ασφάλεια των πτήσεων στην Ελλάδα.
  • Να ζητήσει μείωση της χωρητικότητας στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, βάσει των κανονισμών και μάλιστα υπό την εποπτεία του Eurocontrol.
  • Να ζητήσει την παραίτηση όλων των προϊστάμενων και διευθυντών.
  • Να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ΥΠΑ να δηλώνεται ως μισθολογικό κόστος των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας αυτό που πράγματι καταβάλλεται με αντίστοιχο καθορισμό των τελών υπέρπτησης.

Την Πέμπτη, οι ταξιδιώτες από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας αντιμετώπισαν έναν πραγματικό Γολγοθά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, από τις εννέα το πρωί έως τις έξι το απόγευμα σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε τουλάχιστον 61 πτήσεις, ενώ έγιναν και 4 ακυρώσεις, μία της Lufthansa από Μόναχο και τρεις της Ολυμπιακής, εσωτερικού.

Από τις πτήσεις που καθυστέρησαν, στις 42 η αναμονή ήταν κατά μέσο όρο 2 ώρες. Για τις άλλες 15 η καθυστέρηση έφτασε τις 5,5 ώρες, ενώ η ίδια κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο