Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υπό την απειλή λιμού 12 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής

Υπό την απειλή λιμού 12 εκατομμύρια άνθρωποι στο Κέρας της Αφρικής

Την κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας στο Κέρας της Αφρικής, που βρίσκεται στο έλεος της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών και στη δίνη ένοπλων συγκρούσεων, ζητά η Γαλλία ως προεδρεύουσα της G20. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στην περιοχή. Η ειρωνεία είναι ότι Σομαλοί εκτοπισθέντες λόγω της ξηρασίας βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με καταρρακτώδεις βροχές από τις οποίες δεν μπορούν να προστατευθούν.

Την κατεπείγουσα σύγκληση συνόδου του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) για το συντονισμό της διεθνούς βοήθειας στο Κέρας της Αφρικής, που βρίσκεται στο έλεος της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων δεκαετιών και στη δίνη ένοπλων συγκρούσεων, ζητά η Γαλλία ως προεδρεύουσα της G20. Δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν.

Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί Σομαλοί που εκτοπίστηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν από την ξηρασία, καταφεύγοντας σε καταυλισμούς κοντά στο Μογκαντίσου, βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με καταρρακτώδεις βροχές από τις οποίες δεν μπορούν να προστατευθούν.

Εργαζόμενοι σε οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας δήλωσαν ότι πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, έχασαν τη ζωή τους αδυνατώντας να προστατευτούν από τη βροχή και το κρύο.

Γιατρός στο Μογκαντίσου δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή του BBC ότι οι άνθρωποι που ζουν στους πλημμυρισμένους καταυλισμούς βρίσκονται αντιμέτωποι με «μία καταστροφή». Ιδίως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών και οι έγκυες υποφέρουν από υποσιτισμό και ασθένειες όπως ιλαρά, διάρροια και πνευμονία.

Ο επικεφαλής της συντονιστικής αποστολής του ΟΗΕ στην Σομαλία Μαρκ Μπόουντεν έχει δηλώσει ότι η χώρα βρίσκεται κοντά στο λιμό και οι επόμενοι μήνες είναι πολύ κρίσιμοι.

Επείγουσα σύνοδο του FAO ζητά η Γαλλία

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η ως προεδρεύουσα της G20 η Γαλλία ζητά από τον γενικό διευθυντή του FAO Ζακ Ντιουφ να συγκαλέσει μία «επείγουσα συνάντηση, ώστε να εκτιμηθεί η έκταση της κρίσης και να συντονιστεί η διεθνής βοήθεια».

Το Παρίσι καλεί ταυτόχρονα σε κινητοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας να αποτελέσει η επισιτιστική κρίση αντικείμενο συζήτησης στο προσεχές Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον FAO, 12 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν στο Κέρας της Αφρικής, όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις και κυριαρχεί παρατεταμένη ξηρασία.

Στο λεγόμενο Κέρας της Αφρικής περιλαμβάνονται το Τζιμπουτί, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία και η Ουγκάντα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο