Διπλωματικό επεισόδιο Γερμανίας-Ιράν μετά το «μπλόκο» στο αεροσκάφος της καγκελαρίου
Διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ Βερολίνου και Τεχεράνης, λόγω της άρνησης των ιρανικών αρχών να επιτρέψουν στο αεροσκάφος, που μετέφερε την Ανγκελα Μέρκελ στην Ινδία, να πετάξει στον εναέριο χώρο του Ιράν. Το ...καψόνι των Ιρανών, πριν δώσουν τελικά την έγκριση, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά δύο ώρες η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Νέο Δελχί.
Διπλωματικό επεισόδιο δημιουργήθηκε μεταξύ Βερολίνου και Τεχεράνης, λόγω της άρνησης των ιρανικών αρχών να επιτρέψουν στο αεροσκάφος, που μετέφερε την Ανγκελα Μέρκελ στην Ινδία, να πετάξει στον εναέριο χώρο του Ιράν. Το …καψόνι των Ιρανών, πριν δώσουν τελικά την έγκριση, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει κατά δύο ώρες η άφιξη της Γερμανίδας καγκελαρίου στο Νέο Δελχί.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, το αεροσκάφος της Μέρκελ αναγκάστηκε να κάνει κύκλους, επί δύο ώρες, πάνω από το έδαφος της Τουρκίας.
Ο Ζάιμπερτ έγραψε για το συμβάν και στο Twitter: «Ασυνήθιστη έναρξη του ταξιδιού στην Ινδία. Το Ιράν δεν επιτρέπει προσωρινά στο αεροσκάφος της καγκελαρίου να πραγματοποιήσει πτήση πάνω από το έδαφός του. Προσγείωση με καθυστέρηση στο Νέο Δελχί».
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε άμεσα στο υπουργείο τον πρεσβευτή του Ιράν για να τού επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας έκρινε «απολύτως απαράδεκτο» το περιστατικό.
«Είναι έλλειψη σεβασμού απέναντι στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό κλήθηκε ο Ιρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο. Θα πούμε ξεκάθαρα ότι η Γερμανία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να ανεχτεί μια τέτοια παραβίαση των διεθνών συμβάσεων» πρόσθεσε.
Προς το παρόν η Τεχεράνη δεν έχει δώσει εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους δεν επετράπη στο αεροσκάφος να πετάξει πάνω από το Ιράν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Εφιαλτικά σενάρια για το 2026 – Τι προβλέπουν οι ειδικοί
- Οι φιλοδοξίες του Ερντογάν, μεγαλύτερες από τις δυνατότητες της Τουρκίας – Τι εξηγεί Τουρκάλα ειδικός
- ΟΗΕ: Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν για χρηματοδότηση δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια
- Με ένα θερμό χειροκρότημα το τελευταίο «αντίο» στη Σύλβα Ακρίτα
- Κορόνα: «Αυτό είναι το χρονικό πλαίσιο για την αναδόμηση – Να επαναφέρουμε τον Παναθηναϊκό εκεί που αξίζει»
- Περιφέρεια προσφέρει επίδομα 300 ευρώ σε νεοδιοριζόμενους γιατρούς
- Οι καλλιτέχνες που χάσαμε το 2025, μέσα από τα δικά τους λόγια
- Τουρκία: Τρεις αστυνομικοί νεκροί σε μάχη με μέλη του ΙΚ στην επαρχία Γιάλοβα – Σκοτώθηκαν και έξι τζιχαντιστές
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 29.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/ken-cheung-yHST1WmTqzI-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442