Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα επεισόδια στα σύνορα του Ισραήλ

Διαβήματα στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τα επεισόδια στα σύνορα του Ισραήλ

Άτομα που εισχώρησαν στο Ισραήλ από τη Συρία αναζητά η ισραηλινή αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και Ισραήλ-Λιβάνου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα. Σε διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά Βηρυτού και Δαμασκού σκοπεύει να προβεί το Ισραήλ. Διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατέθεσε ο Λίβανος. Παρατάθηκε κατά ένα 24ωρο ο αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την 63η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Άτομα που εισχώρησαν στο Ισραήλ από τη Συρία αναζητά η ισραηλινή αστυνομία στα Υψίπεδα του Γκολάν, μετά τις εντάσεις στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας και Ισραήλ-Λιβάνου που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 15 άτομα. Σε διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά Βηρυτού και Δαμασκού σκοπεύει να προβεί το Ισραήλ. Διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας κατέθεσε ο Λίβανος. Παρατάθηκε κατά ένα 24ωρο ο αποκλεισμός της Δυτικής Όχθης, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν κατά την 63η επέτειο της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 15 άτομα έχασαν τη ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν σε επεισόδια που ξέσπασαν στις μεθορίους με τη Συρία, το Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας, στη διάρκεια της μαύρης για τους Παλαιστίνιους επετείου της Αλ-Νάκμπα (Καταστροφή).

Ισραηλινοί συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στα σύνορα με το Ισραήλ.

Η ισραηλινή αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Συρίας και του Λιβάνου για παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου και παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να προασπίσει «τα σύνορά του και την κυριαρχία του».

«Έδωσα εντολή στο στρατό να δράσει με τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση αλλά και να αποτρέψει
την παραβίαση των συνόρων μας» είπε.

«Η προσπάθεια εισχώρησης στο Ισραήλ, δείχνει ξεκάθαρα την απουσία αποδοχής της ισραηλινής κυριαρχίας, ως κράτους» δήλωσε η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης του Ισραήλ, Τζίπι Λίβνι.

«Το Ισραήλ πρέπει να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία του. Αυτή αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή» πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος κατέθεσε τη Δευτέρα διάβημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, μετά «τη δολοφονία και τον τραυματισμό πολιτών που διαδήλωναν στην πόλη Μαρούν α-Ρας, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο Λίβανος θεωρεί την επίθεση ως «εχθρική πράξη» και τονίζει ότι το Ισραήλ παραβίασε την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου και παράβλεψε τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Το διάβημα καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να πιέσει το Ισραήλ να σταματήσει «τις εχθρικές και προκλητικές πολιτικές του κατά του Λιβάνου» και να θεωρηθεί «υπεύθυνο για τον θάνατο πολιτών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε την Κυριακή τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην υπάρξει κλιμάκωση της έντασης.

Ο Μπαν Γκι-μουν ζήτησε, μέσω του εκπροσώπου του, από τις δύο πλευρές να καταβάλουν «νέες προσπάθειες για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, με ευρύτερο σκοπό μια διαρκή και συνολική ειρήνη στη Μέση Ανατολή».

Αναλυτές εκτιμούν, ωστόσο, ότι αυτή η ένταση δεν πρόκειται να πυροδοτήσει μια τρίτη Ιντιφάντα. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι θεωρείται μάλλον απίθανο να καλέσουν οι Παλαιστίνιοι ηγέτες τους πολίτες να πάρουν τα όπλα κατά του Ισραήλ.

«Ούτε οι Παλαιστίνιοι, ούτε οι γείτονες του Ισραήλ επιθυμούν μια σύγκρουση εντός ή εκτός των ισραηλινών συνόρων» αναφέρει η εφημερίδα.

Ηρεμία τη Δευτέρα στα σύνορα

Τη Δευτέρα επικρατεί ηρεμία στα συνοριακά περάσματα του Ισραήλ.

Η αστυνομία αναζητά στα Υψίπεδα του Γκολάν, άτομα που πιθανώς να εισήλθαν από τα σύνορα με τη Συρία.

Όλο το βράδυ αστυνομικοί πραγματοποιούσαν εφόδους σε σπίτια στο χωριό Ματζάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν, ενώ ένα άτομο συνελήφθη επειδή επιχείρησε να περάσει τα σύνορα.

Ο 34χρονος Σύρος συνελήφθη σε ταξί που οδηγούσε Παλαιστίνιος από την ανατολική Ιερουσαλήμ. Και οι δύο άνδρες ανακρίνονται.

Θεωρείται ότι δεκάδες άτομα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα από τη Συρία.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν στο Κάιρο, μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ, ανάμεσα στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας και σε φιλο-παλαιστίνιους διαδηλωτές, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του εβραϊκού κράτους.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν και αρκετοί συνελήφθησαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών σε απόπειρα ομάδας διαδηλωτών να εισέλθει στο κτίριο, μετέδωσε το Al Jazeera.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την παράταση κατά 24 ώρες του αποκλεισμού της
κατεχόμενης Δυτικής Όχθης μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας (24:00 ώρα Ελλάδος), μετά
τα βίαια επεισόδια.

Το μέτρο ελήφθη «σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Άμυνας και σε συνάρτηση με εκτιμήσεις σχετικά με την κατάσταση», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Στη διάρκεια του 24ωρου αυτού δεν θα επιτρέπεται στους Παλαιστίνιους να μεταβαίνουν στο Ισραήλ, με εξαίρεση τις περιπτώσεις παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητη η ιατρική περίθαλψη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο