Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέα συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ έκλεισε η Ρουμανία με το ΔΝΤ

Νέα συμφωνία ύψους 5 δισ. ευρώ έκλεισε η Ρουμανία με το ΔΝΤ

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα (δανειοδοτική) συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ. Βάσει της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα στραφεί και στις ενεργειακές επιχειρήσεις, προχωρώντας σε πώληση των μειοψηφικών της πακέτων σε εταιρείες όπως η Petrom, η Transgaz και η Transelectrica.

Τη διαβεβαίωση ότι η νέα (δανειοδοτική) συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό απολύσεων εργαζομένων στο δημόσιο τομέα έδωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Εμίλ Μποκ.

Όπως είπε, το 2010 υλοποιήθηκε ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας μεταρρύθμισης, όπως αυτή προβλέπεται από το πλαίσιο της προϋπάρχουσας (δανειοδοτικής) συμφωνίας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνολικού ύψους 20 δισ. ευρώ.

Το 2011 -πρόσθεσε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός- «θα συνεχίσουμε την προσπάθεια, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που προβλέπονται στη συμφωνία».

Το 2010, έπειτα από τις απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, ο αριθμός των υπαλλήλων διαμορφώθηκε σε 1,27 εκατ. άτομα. Η ρουμανική κυβέρνηση στοχεύει -βάσει της συμφωνίας- να «συγκρατήσει» τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων σε 1,29 εκατομμύριο άτομα περίπου.

Η νέα συμφωνία της Ρουμανίας με το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει τη δυνατότητα της χώρας να αντλήσει κεφάλαια 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, εφόσον προκύψει σχετική ανάγκη.

Με τη νέα συμφωνία, η Ρουμανία καλείται να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, της δημόσιας διοίκησης, του συνταξιοδοτικού συστήματος και της διαχείρισης των δημοσίων πόρων.

Μάλιστα, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε -στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε- ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος για τους φορολογούμενους που ανήκουν σε χαμηλή κλίμακα εισοδήματος.

Εξάλλου, βάσει της νέας συμφωνίας, η κυβέρνηση θα στραφεί και στις ενεργειακές επιχειρήσεις, προχωρώντας σε πώληση των μειοψηφικών της πακέτων σε εταιρείες όπως η Petrom, η Transgaz και η Transelectrica.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο