Σε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας
Σε αύξηση των επιτοκίων της, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 28 τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα παραμείνει σε «σχετικά υψηλά» επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Σε αύξηση των επιτοκίων της, για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, καθώς ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των 28 τελευταίων μηνών και η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα παραμείνει σε «σχετικά υψηλά» επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2011.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο αναφοράς (για διάρκεια δανεισμού ενός έτους) αυξάνεται κατά 0,25% σε 5,81% και το επιτόκιο καταθέσεων για ένα έτος αναπροσαρμόζεται κατά το ίδιο ποσοστό σε 2,75%.
Οι αυξήσεις θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 26 Δεκεμβρίου.
Ο τραπεζικός δανεισμός και το υψηλό εμπορικό πλεόνασμα έχουν ενισχύσει περαιτέρω τη ρευστότητα στην κινεζική οικονομία, ωθώντας στα ύψη τις τιμές των ακινήτων και τον πληθωρισμό στο 5,1% το Νοέμβριο.
Στις 3 Δεκεμβρίου οι κινεζικές αρχές ανακοίνωσαν την στροφή προς τη «συνετή» από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική, την οποία είχαν υιοθετήσει για να προστατεύσουν την οκονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση.
Για το σύνολο του 2010 ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 3,3%, ενώ ο στόχος της κυβέρνησης είναι το 3%.
Για το 2011, προβλέπεται επιτάχυνση του πληθωρισμού στο 4% και ορισμένοι οικονομολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να σκαρφαλώσει μέσα στους πρώτους μήνες του νέου έτους κοντά στο 6%.
Έτσι, οι αναλυτές εκτιμούν ότι μέσα στο 2011 τα κινεζικά επιτόκια θα αυξηθούν κατά 0,75% – 1%.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Απολογούνται σήμερα τα φερόμενα ηγετικά στελέχη του κυκλώματος από τη Βόρεια Ελλάδα
- Oι οθόνες, τα παιδιά, το Toy Story: Ο Τομ Χανκς τρομάζει με την «μπλε λάμψη από τα κινητά στα παιδικά δωμάτια»
- Ο Φλικ λέει το «ναι» για Μπερνάρντο Σίλβα
- Γυναικοκτονία στην Καλαμάτα: Στον ανακριτή σήμερα ο 41χρονος – Οι ισχυρισμοί και το σκηνοθετημένο έγκλημα
- Στο έλεος του καιρού: Απρόσιτος ο κλιματισμός για εκατομμύρια Ευρωπαίους – Η Ελλάδα στο κόκκινο
- Ο Γιώργος Σαμπάνης στο Θέατρο Άλσος
- ΠΑΣΟΚ: Σε ανασχηματισμό προχωρά ο Ανδρουλάκης – Η ενόχληση για Δούκα και οι αιχμές κατά Τσίπρα
- Προοδευτική πολιτική είναι αυτή που αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων και όχι αυτή που φαντάζει «ριζοσπαστική» με βάση το «αριστερόμετρο»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 02.06.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/pexels-chetan-jawale-65299-12024049-1-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442