Αναπόφευκτη η μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά, εκτιμά η Πανελλήνια Ομοσπονδία
Αναπόφευκτη θεωρείται η μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων και σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία σημειώνει ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές από την επικείμενη αύξηση στα κηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα από 11% σε 13%.
Αναπόφευκτη θεωρείται η μετακύλιση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Οπωρολαχανεμπόρων και σε επιστολή της προς τα αρμόδια υπουργεία σημειώνει ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές από την επικείμενη αύξηση στα κηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα από 11% σε 13%.
Η Ομοσπονδία με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνει ότι είναι η δεύτερη συνεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εντός του 2010, ενώ τα οπωροκηπευτικά προϊόντα και τα φρούτα είναι είδη άμεσης καθημερινής βιοτικής ανάγκης και η αύξηση θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα, καθώς θα υπάρξει μετακύλιση της αύξησης στη λιανική τιμή.
Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεση περαιτέρω μείωση στην κατανάλωση των προϊόντων αυτών, με συνέπεια να περιοριστεί σημαντικά ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου.
«Οι επιχειρήσεις προσπαθούν να επιβιώσουν και να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις μέσα σε ένα έντονα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον. Η αύξηση του ΦΠΑ εκ νέου κατά 2% θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια μας να υπάρχει επάρκεια προϊόντων στην αγορά σε λογικές τιμές για τον καταναλωτή και να διατίθεται η ελληνική παραγωγή.»
» Παρακαλούμε για την ανάκληση της αύξησης του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και φρούτα, από 11% σε 13% προκειμένου να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας αλλά και να μην επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο το οικογενειακό εισόδημα. Κατανοούμε βέβαια τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας αλλά σε καμία περίπτωση η αύξηση του ΦΠΑ στα οπωροκηπευτικά και φρούτα δεν θα αυξήσει σημαντικά τα έσοδα του δημοσίου», αναφέρεται στη σχετική επιστολή.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Συνταγές: Νηστίσιμες και απολαυστικές
- Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας και μετασεισμός 4,7
- Ευρώπη: Ο Τσίπρας έβαλε το δίλημμα: Με τον Μερτς ή με τον Σάντσεθ
- Αλεξάνδρεια: Λύκοι κάνουν βόλτα έξω από σπίτια – Βίντεο ντοκουμέντο
- Παραίτηση – βόμβα της επικεφαλής της OpenAI Robotic – Ο ρόλος του Πενταγώνου
- ΑΟ Θύρας – Πανιώνιος Betsson 1-3: Οι «κυανέρυθρες» σήκωσαν το πρώτο Κύπελλο της ιστορίας τους (vids)
- Μουκουντί: «Είναι σημαντική η νίκη, ξέραμε ότι θα ήταν δύσκολο κόντρα στην ΑΕΛ»
- Νιουκάστλ – Μάντσεστερ Σίτι 1-3: Ο Μαρμούς «έστειλε» τους «Πολίτες» στους «8» του FA Cup
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 0θ.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/raul-escobar-xP2-OoPaz6k-unsplash-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442