Κακή χρονιά το 2009 για τις αλυσίδες καταστημάτων
Ολοένα εντονότερος γίνεται ο ανταγωνισμός των αλυσίδων καταστημάτων που εμπορεύονται στην Ελλάδα προϊόντα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πληροφορικής και ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών. Τα ανταγωνιστικά καταστήματα απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο σε εμπορικές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων και το 2009 για πρώτη φορά από το 2002 είδαν τις ετήσιες πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 4,8%, τη στιγμή που την περίοδο 2002-2008 αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 12%.
Ολοένα εντονότερος γίνεται ο ανταγωνισμός των αλυσίδων καταστημάτων που εμπορεύονται στην Ελλάδα προϊόντα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, πληροφορικής και ηλεκτρικών/ηλεκτρονικών ειδών. Τα ανταγωνιστικά καταστήματα απέχουν ελάχιστα το ένα από το άλλο σε εμπορικές περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων και το 2009 για πρώτη φορά από το 2002 είδαν τις ετήσιες πωλήσεις τους να μειώνονται κατά 4,8%, τη στιγμή που την περίοδο 2002-2008 αυξάνονταν κατά μέσο όρο κατά 12%.
Τη μελέτη εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε. για τις αλυσίδες καταστημάτων πολυμέσων και κινητής τηλεφωνίας. Στον τομέα αυτό δραστηριοποιούνται τρεις κατηγορίες δικτύων πώλησης: οι αλυσίδες καταστημάτων πληροφορικής, οι αλυσίδες καταστημάτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και οι αλυσίδες καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, με όπλα την τιμολογιακή πολιτική, τις πιστωτικές διευκολύνσεις, την γεωγραφική επέκταση, την διαφημιστική προβολή κ.ά. Χαρακτηριστικό του κλάδου είναι η έντονη γεωγραφική εξάπλωση, με αποτέλεσμα τη συνύπαρξη ανταγωνιστικών καταστημάτων σε ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους σε εμπορικές περιοχές μεγάλων αστικών κέντρων.
Η κύρια μέθοδος εξάπλωσης είναι η δικαιόχρηση του εμπορικού σήματος (franchising). Περίπου 25 επιχειρήσεις εκμετάλλευσης αλυσίδων συγκεντρώνουν αριθμό καταστημάτων λίγο πάνω από 2.800. Ειδικότερα, τα καταστήματα με προϊόντα κινητής/σταθερής τηλεφωνίας ξεπερνούν τα 1.800, αναπτυσσόμενα κυρίως με τη μέθοδο franchising από τις ίδιες τις εταιρείες-παρόχους σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Σε ότι αφορά στις πωλήσεις τους, όλες οι αλυσίδες που έχουν τουλάχιστον πέντε καταστήματα κάτω από το ίδιο εμπορικό σήμα, την περίοδο 2002 έως το 2008 αυξάνονταν με ετήσιο ρυθμό 12%. Ωστόσο, το 2009 οι συνολικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 4,8%.Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις μόνο μέσω των δικτύων καταστημάτων πολυμέσων (δεν περιλαμβάνονται δηλαδή οι πωλήσεις των εταιρειών-παρόχων συνδέσεων κινητής τηλεφωνίας) σημείωσαν πτώση περίπου 2%, το 2009.
Τέλος, στο πλαίσιο της μελέτης, πραγματοποιήθηκε επίσης χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης αλυσίδων καταστημάτων πολυμέσων και κινητής τηλεφωνίας βάσει επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος έξι εταιρειών. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, οι συνολικές πωλήσεις των έξι επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 4,8% το 2008 σε σχέση με το 2007. Το μικτό κέρδος σημείωσε οριακή αύξηση (1,7%), ενώ σημαντική ήταν η αύξηση των λοιπών λειτουργικών εξόδων (κατά 24,11%). Το γεγονός αυτό οδήγησε στην εμφάνιση ζημιών το 2008 έναντι κερδών το 2007. Αντίστοιχα, τα κέρδη EBITDA παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά 86,8% το 2008.
ICAP Group Α.Ε.
- Εξωσωματική γονιμοποίηση: Λουίζ και Άλαστερ, τα πρώτα από τα 13 εκατ. παιδιά του σωλήνα στον κόσμο
- Επιτέλους, σοβαρευτείτε ή στην τελική «βουλώστε το»!
- Μένης Κουμανταρέας: Μάχη ανάμεσα στο Καλό και το Κακό
- Μαθητής συνελήφθη με μεγάλη χασίς στην Κρήτη
- Fox News: «Ο Ντόντσιτς ζήτησε από τους Λέικερς τον Αντετοκούνμπο»
- Σκύλος στο αεροπλάνο – Προετοιμάστε τον για να έχετε ένα ομαλό ταξίδι
- Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στη λάσπη η Μονή Επανωσήφη – Δυνατοί άνεμοι σάρωσαν καταστήματα στον Άγιο Νικόλαο
- Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 στην περιοχή «Ποντιακά» Ελευσίνας – Πιθανή υπερχείλιση του ποταμού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 05.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-kammeran-gonzalez-keola-3137381-9559884-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442