Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Κάρυστο

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Κάρυστο. Οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε μία χαράδρα στα βόρεια της Καρύστου και στο σημείο βρίσκονται 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα,  51 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες του δήμου. Νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγματοποίησαν τρία ελικόπτερα, ενώ τα δύο Καναντέρ που έσπευσαν στην περιοχή δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν λόγω των αναταράξεων, εξαιτίας των ανέμων. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Αντώνη Πολυχρονίου, οκτώ σπίτια έχουν καεί. Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα, Δευτέρα, σε πολλούς νομούς της χώρας. Απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Κάρυστο. Οι φλόγες έχουν περιοριστεί σε μία χαράδρα στα βόρεια της Καρύστου και στο σημείο βρίσκονται 75 πυροσβέστες με 34 οχήματα, 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 10 υδροφόρες του δήμου.

Νωρίς το πρωί ρίψεις νερού πραγματοποίησαν τρία ελικόπτερα, ενώ τα δύο Καναντέρ που έσπευσαν στην περιοχή δεν κατάφεραν να επιχειρήσουν λόγω των αναταράξεων, εξαιτίας των ανέμων.

Όπως δήλωσε στο Mega ο αντιδήμαρχος Καρύστου Αντώνης Πολυχρονίου, οκτώ σπίτια έχουν καεί.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Καρύστου Σπύρος Πλατυμέσης δήλωσε την Κυριακή ότι θεωρεί εξαιρετικά πιθανόν η φωτιά να είναι προϊόν εμπρησμού. «Μου μετέφεραν ότι η φωτιά χθες το βράδυ (σ.σ. το Σάββατο) ξεκίνησε από τέσσερις εστίες συγχρόνως γεγονός που συνηγορεί στο ενδεχόμενο του εμπρησμού» είπε χαρακτηριστικά.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου από τους οικισμούς Μεκουνίδα, Μύλοι, Γραμπιά, επεκτάθηκε στον οικισμό Πηγαδάκια και νωρίς το πρωί της Κυριακής έφτασε στον Αετό.

Η Κάρυστος καίγεται φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά. Όπως επισήμανε ο κ. Πλατυμέσης, «πέρσι σαν σήμερα είχαν καεί από ανθρώπινο λάθος 167.000 στρέμματα. Πριν από ένα μήνα, στις 22 Ιουλίου είχε προκληθεί πάλι από ανθρώπινο λάθος -την οξυγονοκόλληση ενός συνεργείου- φωτιά, ευτυχώς μικρής έκτασης. Πρόπερσι είχε πάλι ξεσπάσει φωτιά εξαιτίας έλλειψης συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ, διότι δεν είχαν πλυθεί οι μονωτήρες».

Ένας νεκρός στο Ρέθυμνο

Ένας 55χρονος βρέθηκε την Κυριακή νεκρός σε αγροτική τοποθεσία έξω από το χωριό Ροδάκινο, στο Ρέθυμνο Κρήτης, όπου μεγάλη πυρκαγιά έκαψε τις προηγούμενες ώρες χιλιάδες στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης.

Η σορός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για να διεξαχθεί ιατροδικαστική έρευνα και να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου του. Μία από τις περιπτώσεις που εξετάζονται είναι ο άτυχος άνδρας να τραυματίστηκε από άγνωστη αιτία και να έχασε τη ζωή του από τον καπνό και τις αναθυμιάσεις.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στο Ροδάκινο έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Στο σημείο επιχειρούν 14 άνδρες με 7 οχήματα.

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή στην Πρέβελη Ρεθύμνου, καθώς το σπάνιο φοινικόδασος της περιοχής, το δεύτερο μεγαλύτερο της Κρήτης, έγινε στάχτη. Οι φλόγες απείλησαν και την ιστορική Μονή Πρεβέλης.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση του σημαντικού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Την Τετάρτη συγκαλείται σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα, (διαχειριστικά, δασοκομικά, οικονομικά κ.α.) για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο, και για τους περαιτέρω χειρισμούς που απαιτούνται να εφαρμοστούν.

Το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικόδασους, αναφέρει το υπουργείο.

Στο «κόκκινο» πολλοί νομοί της χώρας

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 83 δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα. Εξαιρετικά μεγάλος είναι και σήμερα, Δευτέρα, ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε πολλούς νομούς της χώρας, καθώς μέχρι το μεσημέρι θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Στο «κόκκινο» βρίσκονται: Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Βοιωτία, Εύβοια, Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Λακωνία, Λέσβος, Σάμος, Χίος, Κυκλάδες, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Λασίθι, Χανιά, Έβρος και Χαλκιδική.

Για να περιοριστούν οι πιθανότητες εκδήλωσης πυρκαγιάς απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κλπ.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά παρακαλούνται να ειδοποιήσουν την Πυροσβεστική στον κλήσης 199.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο