Η πλεκτασίνη υπόσχεται καταπολέμηση των ανθεκτικών μικροβίων
Λονδίνο: Μια νέα ουσία που προέρχεται από μύκητες και άλλους οργανισμούς, η πλεκτασίνη, «υπόσχεται» να αποτελέσει το νέο αποτελεσματικό «όπλο» για την καταπολέμηση των ιδιαίτερα ανθεκτικών και επικίνδυνων μικροβίων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα.
Λονδίνο: Μια νέα ουσία που προέρχεται από μύκητες και άλλους οργανισμούς, η πλεκτασίνη, «υπόσχεται» να αποτελέσει το νέο αποτελεσματικό «όπλο» για την καταπολέμηση των ιδιαίτερα ανθεκτικών και επικίνδυνων μικροβίων, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή έρευνα.
Όπως αναφέρουν Γερμανοί, Ολλανδοί και Δανοί ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Βόννης, της Ουτρέχτης και του Ααλμποργκ αντίστοιχα, καθώς και της δανικής εταιρίας Novozymes AS, σε εργασία τους στο περιοδικό Science, η πλεκτασίνη, ένα μικρό πεπτίδιο (μόριο πρωτεΐνης), μπορεί να καταστρέψει πολύ ανθεκτικά βακτήρια, γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό των μελλοντικών αντιβιοτικών.
Όλο και περισσότερα βακτήρια, για παράδειγμα ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, γίνονται ανθεκτικά στα υπάρχοντα αντιβιοτικά, λόγω της υπερκατανάλωσης των τελευταίων.
Τα περισσότερα φάρμακα είναι ήδη άχρηστα κατά του στελέχους του MRSA. Υπολογίζεται ότι στις ΗΠΑ και άλλες χώρες περίπου οι μισοί ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων προσβάλλονται από το συγκεκριμένο βακτήριο.
Στη νέα μελέτη, οι ευρωπαίοι ερευνητές εξηγούν τον μηχανισμό δράσης της ουσίας, που καταφέρνει να καταστρέφει την κυτταρική μεμβράνη των βακτηρίων, με συνέπεια αυτά να μην μπορούν πια να διαιρεθούν και να πολλαπλασιασθούν μέσα στον οργανισμό του ασθενούς.
Όπως εύστοχα αναφέρουν οι επιστήμονες, είναι σαν η πλεκτασίνη να κλέβει τους δομικούς λίθους με τους οποίους ένας κτίστης χτίζει ένα σπίτι. Τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς κυτταρικό τοίχωμα. Η γνωστή πενικιλίνη, που περιέχεται σε πολλά από τα σημερινά αντιβιοτικά, κάνει επίσης κάτι ανάλογο.
Η πλεκτασίνη είναι ακόμα πιο παρόμοια στη δράση της με ένα άλλο ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο, τη βανκομυκίνη, που προτιμάται από τη δεκαετία του ’80 για την καταπολέμηση του MRSA, όμως σταδιακά πολλά βακτήρια έχουν αποκτήσει ανθεκτικότητα απέναντί της. Τα στελέχη όμως αυτά μπορούν να εξοντωθούν από την πλεκτασίνη.
Οι ερευνητές παραδέχονται πάντως ότι ούτε η νέα ουσία θα λύσει το χρόνιο πρόβλημα της σταδιακής απόκτησης ανθεκτικότητας από τα μικρόβια απέναντι σε μια ουσία.
Συνεπώς στο μέλλον και η πλεκτασίνη πιθανότατα θα αποδειχτεί αναποτελεσματική, μετά την ευρεία χρήση της, καθώς οι παθογόνοι μικρο-οργανισμοί στο μεταξύ θα έχουν μεταλλαχθεί και θα έχουν γίνει «αναίσθητοι» και σε αυτή.