Πέντε πτώματα ορειβατών βρέθηκαν σε επιχείρηση καθαρισμού του Έβερεστ
Ομάδα Νεπαλέζων που πραγματοποίησε επιχείρηση καθαρισμού του Έβερεστ ανακάλυψε τα πτώματα 5 ορειβατών και συνέλεξε 2,5 τόνους σκουπιδιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αποστολής. Στο αφιλόξενο βουνό παραμένουν πάντως δεκάδες ακόμα πτώματα.
Ομάδα Νεπαλέζων που πραγματοποίησε επιχείρηση καθαρισμού του Έβερεστ ανακάλυψε τα πτώματα 5 ορειβατών και συνέλεξε 2,5 τόνους σκουπιδιών, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής της αποστολής.
Οι 20 Νεπαλέζοι, όλοι τους μέλη της ορεσίβιας φυλής των Σέρπα, ξεκίνησαν τον Απρίλιο την αποστολή στη λεγόμενη «ζώνη του θανάτου», σε υψόμετρο άνω των 8.000 μέτρων, εκεί όπου η συγκέντρωση οξυγόνου είναι τρεις φορές μικρότερη από ό,τι στο επίπεδο της θάλασσας.
Σύμφωνα με τον Τσάκρα Κάρκι, επικεφαλής της αποστολής, μια από τις παγωμένες σορούς ανήκει στον Αμερικανό Σκοτ Φίσερ, οδηγό μιας αποστολής ορειβατών, ο οποίος σκοτώθηκε στις 10 Μαΐου 1996 μαζί με επτά ακόμα άτομα. Βρέθηκαν επίσης τα πτώματα του Ελβετού Τζιάνι Γκολτζ, ο οποίος σκοτώθηκε το 2008, και του Ρώσου Σεργκέι Ντουγκανόφ που σκοτώθηκε φέτος.
Από το 1953 μέχρι σήμερα, περίπου 300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το κρύο και την ανοξία στο Έβερεστ. Πολλοί από αυτούς ανασύρθηκαν από το βουνό, ωστόσο όσοι χάνουν τη ζωή τους σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 8.000 μέτρων συνήθως παραμένουν εκεί.
Παραμένει άγνωστο πόσα σκουπίδια από ορειβατικές αποστολές παραμένουν στο Έβερεστ, στο οποίο έχει ήδη αποδοθεί ο τίτλος του πιο ψηλού σκουπιδοτενεκέ στον κόσμο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό
- Οι ΗΠΑ στέλνουν την ICE στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς – Οργή στην Ιταλία για την εμπλοκή σε θέματα ασφαλείας
- Συλλυπητήρια από Super League και ΕΠΟ για τους αδικοχαμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ
- Δημοσκόπηση: «Ταβάνι» στο 27% για Μητσοτάκη – «Δεν είναι έτοιμη η Καρυστιανού για την πολιτική»
- Νέα Αριστερά: Ποινικός λαϊκισμός Φλωρίδη για την πατροκτονία στη Γλυφάδα
- UEFA: Απέρριψε αίτημα του ΠΑΟΚ για αναβολή του ματς με την Λιόν
- Τρίκαλα: Τα σενάρια για τα αίτια της έκρηξης στη «Βιολάντα» και τα αναπάντητα «γιατί» – Νέο βίντεο ντοκουμέντο


