Στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, έπειτα από πέντε χρόνια ελεύθερης επιλογής και συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη.
2
Κατατέθηκε την Τρίτη στη Βουλή η τροπολογία για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, έπειτα από πέντε χρόνια ελεύθερης επιλογής και συνταγογράφησης φαρμάκων από τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων, σε μία προσπάθεια να περιορισθεί η σπατάλη στη φαρμακευτική δαπάνη.
Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι ο εξορθολογισμός στη διάθεση των φαρμάκων ώστε να ανασχεθούν οι παρενέργειες από την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, που έχει λάβει διαστάσεις ενδημικού φαινομένου με ανυπολόγιστες συνέπειες στο δημοσιονομικό κόστος των υπηρεσιών Υγείας και στην επιβάρυνση των ασφαλισμένων.
Με την τροπολογία προβλέπεται η διαδικασία για την αποσαφήνιση των κριτηρίων, βάσει των οποίων θα εντάσσονται τα φάρμακα στη λίστα και ορίζονται τα όργανα και τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν σε αυτά και θα καταρτίζουν τη λίστα.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η λίστα να καθορίζεται από ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους και ετέρου ςπου προέρχονται από φορείς με ειδικό βάρος στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.
Ακόμη, καθορίζεται η διαδικασία που ακολουθείται για την κατάρτιση του καταλόγου και την έγκρισή του, καθώς και οι προθεσμίες εντός των οποίων θα πρέπει να δίνονται απαντήσεις στις εταιρείες για περιπτώσεις φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που δεν συμπεριελήφθησαν στον κατάλογο.
Στην τροπολογία αποσαφηνίζεται το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει τη χορήγηση από τα φαρμακεία κρατικών νοσοκομείων και τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων υψηλού κόστους στους ασφαλισμένους του δημοσίου εν γένει τομέα κοινωνικής ασφάλισης και καθενός που δικαιούται με ειδικές διατάξεις υγειονομικής δημόσιας περίθαλψης.
Η διάθεση θα γίνεται σε τιμές χονδρικής και η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις σοβαρών και χρόνιων ασθενειών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αλλαγές στην ετήσια άδεια των εργαζομένων – Δείτε αναλυτικά
- Στη Σόφια για να «κλειδώσει» την πρωτιά ο Ολυμπιακός – «Τελικός» στη Roig Arena για τον Παναθηναϊκό με τη Βαλένθια
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε τα παιδιά και τα social media για να ξεχάσουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ
- Πάσχα: Από τη Σαρακοστή στη Λαμπρή – Έθιμα και συμβολισμοί της ελληνικής παράδοσης
- Έλειπε ο Γουεμπανιάμα, «χόρευε» ο Φοξ για τους Σπερς (vids)
- Καταστήματα: Μέχρι ποια ώρα είναι ανοιχτά σήμερα Μ. Πέμπτη – Πώς θα λειτουργήσουν μέχρι το Πάσχα
- ΑΕΚ: Οι δύο αλλαγές που ετοιμάζει ο Νίκολιτς στο πρώτο παιχνίδι με τη Ράγιο Βαγιεκάνο (pics)
- Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα – Τι συμβολίζει το έθιμο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 09.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/evgeni-tcherkasski-6AcF6hcRU8A-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442