Με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο -στον οποίο φέρεται να άσκησε πιέσεις για την οικονομική και νομισματική πολιτική της κυβέρνησής του- συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας τις επίσημες επαφές του στο Πεκίνο. Επόμενος σταθμός της περιοδείας του στην Ασία, η Νότιος Κορέα.
Με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο -στον οποίο φέρεται να άσκησε πιέσεις για την οικονομική και νομισματική πολιτική της κυβέρνησής του- συναντήθηκε την Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, συνεχίζοντας τις επίσημες επαφές του στο Πεκίνο.
Μετά τη συνάντηση ο Γουέν περιορίστηκε να δηλώσει ότι «η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα μας βοηθήσει να κινηθούμε μπροστά, ενώ η δυσπιστία θα μας πάει πίσω».
Την Τρίτη, κατά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, ο Μπαράκ Ομπάμα, έκανε σαφές ότι θέλει αλλαγή της κινεζικής νομισματικής πολιτικής. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι το Πεκίνο κρατά υποτιμημένο το γουάν, για να κρατά το πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, γεγονός που «παραμορφώνει» τις παγκόσμιες ροές κεφαλαίου.
Ο Χου απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στο γουάν και στο δολάριο.
Το υπουργείο Εμπορίου απέκρουσε την Δευτέρα τις εκκλήσεις να ανατιμηθεί το γουάν, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις, με την τελευταία να προέρχεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κινεζικά κρατικά ΜΜΕ εκτίμησαν ότι θα χρειαστούν «διαρκείς προσπάθειες για μια ή δυο γενιές, ίσως αρκετές περισσότερες, για να υπάρξει σταθερή πρόοδος» στις διμερείς σχέσεις, ενώ προέβλεπαν ότι οι «εντάσεις, και ίσως και οι συγκρούσεις, θα συνεχιστούν».
Και η κινεζική ηγεσία αναμενόταν να εκφράσει στον Ομπάμα ανησυχίες, ειδικά για το χρέος και τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Η Κίνα έχει συγκεντρώσει συναλλαγματικά αποθεματικά 2,27 τρισ., τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και σχεδόν τα δύο τρίτα εκτιμάται πως είναι σε δολάρια.
Το πρώτο ταξίδι του κ. Ομπάμα στην Κίνα χαρακτηρίστηκε από μια σειρά χειρονομιών «καλής θέλησης». Οι συζητήσεις που είχε -κεκλεισμένων των θυρών- επικεντρώθηκαν στη σημαντική αλλά και εξαιρετικά περίπλοκη διμερή σχέση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Πεκίνο.
Κατά πολιτικούς αναλυτές, το σημαντικότερο στοιχείο της πολιτικής προσωπικότητας του Ομπάμα -η ρητορική του δεινότητα και η ικανότητά του να συνεγείρει τα ακροατήρια στα οποία απευθύνεται- έμεινε ανεκμετάλλευτο στην Κίνα.
Και αυτό γιατί στις λίγες περιπτώσεις που έθιξε ακανθώδη, για το Πεκίνο, ζητήματα, όπως οι πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο εκδημοκρατισμός και η ελευθερία της πληροφόρησης, τα κρατικά ΜΜΕ δεν πρόβαλαν τίποτε, περιοριζόμενα να μεταδώσουν την ανιαρή ανάγνωση των έτοιμων ομιλιών του Ομπάμα και του προέδρου Χου Ζιντάο που αναλώθηκαν σε φιλοφρονήσεις και τοποθετήσεις γεμάτες κωδική, σχεδόν, διπλωματική ορολογία.
Μετά τη συνάντησή του με τον Γουέν ο κ. Ομπάμα επισκέφθηκε το Σινικό Τείχος, σύμβολο της κινεζικής αυτοκρατορικής κληρονομιάς, ενώ αργότερα αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νότιο Κορέα.
Βασικό θέμα των επαφών του στη Σεούλ θα είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Β.Κορέας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.