«Σοφί Σολ: Οι τελευταίες ημέρες» στην ταινία της Δευτέρας της ΕΤ1 στις 21.00
Τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται σε ύφος ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης Μαρκ Ρότεμουντ ζωντανεύει την φιγούρα της μυθικής ηρωίδας Σοφί Σολ σε μια ταινία συγκλονιστική και άκρως καθηλωτική. Εξαιρετική η ερμηνεία της Γιούλια Γιεντς και εξίσου εντυπωσιακή του Αλεξάντερ Χελντ. Φεβρουάριος 1943. Η Γερμανία έχει χάσει τη μάχη του Στάλινγκραντ. Η νεανική αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο» του […]
Τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται σε ύφος ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης Μαρκ Ρότεμουντ ζωντανεύει την φιγούρα της μυθικής ηρωίδας Σοφί Σολ σε μια ταινία συγκλονιστική και άκρως καθηλωτική. Εξαιρετική η ερμηνεία της Γιούλια Γιεντς και εξίσου εντυπωσιακή του Αλεξάντερ Χελντ.
Φεβρουάριος 1943. Η Γερμανία έχει χάσει τη μάχη του Στάλινγκραντ. Η νεανική αντιστασιακή οργάνωση «Λευκό Ρόδο» του Μονάχου εντείνει την αντιχιτλερική της δράση.Τα αδέρφια Χανς και Σοφί Σολ, ψυχή της οργάνωσης, συλλαμβάνονται στις 18 Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, ενώ μοιράζουν προκηρύξεις κατά του ναζιστικού καθεστώτος. Η Γκεστάπο ανακρίνει σχεδόν ακατάπαυστα για 4 μέρες τη 21χρονη φοιτήτρια Σοφί Σολ.Αυτές οι ανακρίσεις, στις οποίες επικεντρώνεται η ταινία, εξελίσσονται σε αναμέτρηση ανάμεσα στην 21χρονη φοιτήτρια και τον ανακριτή. Μετά από μια σύντομη, θεαματική δίκη στις 22 Φεβρουαρίου,η Σοφί Σολ, ο αδερφός της Χανς,καθώς και ένα ακόμα μέλος του «Λευκού Ρόδου» καταδικάζονται σε θάνατο για «εσχάτη προδοσία και υπονόμευση της στρατιωτικής δύναμης» και οδηγούνται την ίδια ακόμα ημέρα στη λαιμητόμο.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας Μάρκ Ρότεμουντ και ο σεναριογράφος, βασίστηκαν για το σενάριο της ταινίας στα πρακτικά της γκεστάπο που βγήκαν στο φως τα τελευταία χρόνια. Τα ιστορικά γεγονότα καταγράφονται με ντοκιμαντερίστικο ύφος, χωρίς τα γνωστά κλισέ και τις χιλιοφορεμένες δραματουργικές διακυμάνσεις, που συνήθως συνοδεύουν την μυθοπλασίες του ναζισμού.Με λιτή κινηματογράφηση και συμπαγή σκηνοθεσία, ο Ρότεμουντ ζωντανεύει την φιγούρα της μυθικής ηρωίδας Σοφί Σολ σε μια ταινία συγκλονιστική και άκρως καθηλωτική.
Εξαιρετική η ερμηνεία της Γιούλια Γιεντς και εξίσου εντυπωσιακή του Αλεξάντερ Χελντ.
Η ταινία έχει προβληθεί μέχρι τώρα σε πάνω από 30 χώρες ενώ έχει διακριθεί και με πάρα πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων και με την Αργυρή Άρκτο στη Μπερλινάλε 2005, Ευρωπαϊκό Κινηματογραφικό Βραβείο 2005 για την πρωταγωνίστρια Γιούλια Γιέντς, ενώ είχε προταθεί και για το΄Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.