Σε βάρδιες επιφυλακής για τη νέα γρίπη και οι ιδιώτες γιατροί
Εφημερεύοντες ιδιώτες γιατρούς, όπως τα εφημερεύοντα φαρμακεία, θα αποκτήσει η χώρα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της πανδημίας της νέας γρίπης. Τα εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1 αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μας το Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Εφημερεύοντες ιδιώτες γιατρούς, όπως τα εφημερεύοντα φαρμακεία, θα αποκτήσει η χώρα στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου δράσης κατά της πανδημίας της νέας γρίπης.
Σε σύσκεψη στο υπουργείο υγείας με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας, αποφασίστηκε οι ιδιώτες γιατροί μπουν στο εθνικό σχέδιο δράσης κατά της νέας γρίπης.
Έτσι, όπως μετέδωσε το Μega, στα φαρμακεία και σε άλλα σημεία της χώρας-σύμφωνα με ανακοινώσεις που αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες- θα αναρτώνται κατάλογοι με βάρδιες εφημερευόντων γιατρών, όλο το 24ωρο.
Οι ιδιώτες γιατροί θα συμμετάσχουν επίσης εθελοντικά στο πρόγραμμα εμβολιασμού, όταν αυτό ενεργοποιηθεί.
Tα πρώτα εμβόλια για τη νέα γρίπη Η1Ν1 αναμένεται να φτάσουν στην χώρα μας tο Σεπτέμβριο, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι πρώτοι εμβολιασμοί.
Όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Γ.Πιερουτσάκος, η πρώτη παρτίδα αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα περίπου το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Μόλις οι υγειονομικές αρχές παραλάβουν τα νέα εμβόλια, τα οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα είναι σε πρώτη φάση δύο εκατομμύρια μέχρι τον Οκτώβριο, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.
Η Ελλάδα μαζί με τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες θα είναι από τις πρώτες που θα αρχίσει να παραλαμβάνει εμβόλια από τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που δίνουν αγώνα δρόμου για την παρασκευή του.
Αναφορικά με τις ομάδες που θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα, προτεραιότητα θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά πάνω των πέντε ετών και ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών), άτομα με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό (καρδιοπάθειες, χρόνιες πενυμονοπάθειες, οξεία νευρική ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κ.ά), καθώς και γιατροί και νοσηλευτές.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι διαχειρίζεται με υπεύθυνο τρόπο το θέμα της πανδημίας της γρίπης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που ανέφεραν ότι επρόκειτο ο πρωθυπουργός να καλέσει στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γ.Παπανδρέου για να τον ενημερώσει για τη γρίπη δήλωσε: «Δεν έχω κανένα σχόλιο. Δεν υπάρχει τίποτα».
Πρόσθεσε μάλιστα: «Όποιος θελήσει να ενημερωθεί, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διάθεσή του», ενώ σημείωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχει από τη Βουλή, θα υπάρξει και δεύτερη ενημέρωση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Είναι η πρώτη φορά που μιλά ο πρωθυπουργός για την γρίπη για να απαντήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ» δήλωσε, από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γ.Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ικανοποίησή του αν, όπως είπε, με τις ενέργειές του το ΠΑΣΟΚ «έβαλε μπρος» το σύστημα, αναφερόμενος δε σε συνέντευξη του υπουργού Υγείας δήλωσε οτι ο κ. Αβραμόπουλος «εξακολουθεί να λέει ανακρίβειες», σχετικά με τα κρούσματα στην Ελλάδα.
Ερωτηθείς πως κρίνει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και για το υπό δημοσιοποίηση σχέδιο αντιμετώπισης του ιού, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν γνωρίζει να υπάρχει πρόσκληση του πρωθυπουργο και σε ό,τι αφορά το δεύτερο θέμα είπε ότι το κόμμα του θα αναμένει την δημοσιοποίησή του και θα τοποθετηθεί ανάλογα.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας