Κομματική ερμηνεία της 24ης Ιουλίου 1974 αποδίδει στην κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής» να διοργανώσει έκθεση στο Ζάππειο για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε για προσπάθεια αγιοποίησης προσώπων, υπενθυμίζοντας και τον πρόσφατο χειρισμό στο θέμα του Μουσείου της Ακρόπολης. Ο Ευ.Αντώναρος απάντησε λέγοντας ότι η ιστορία δεν αλλάζει.
30
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία του «Ιδρύματος Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής» να διοργανώσει έκθεση στο Ζάππειο για τα 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Οεκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μίλησε για «αγιοποίηση» ιστορικών ηγετών και μικροπολιτική λογική.
«Η αγιοποίηση και η θεοποίηση αναμφισβήτητα σημαντικών ιστορικών προσώπων κάνει κακό και στα ίδια τα πρόσωπα, αλλά τολμώ να πω και στην δημοκρατία. Ειδικά όταν χρησιμοποιούνται για μικροπολιτικούς σκοπούς.
» Δεν είναι η πρώτη φορά. Να σας θυμίσω και μια σειρά στην κρατική τηλεόραση, η οποία είχε μια αντίστοιχη λογική. Εμείς πάντα βλέπουμε τα ζητήματα αυτά με μέτρο. Πρέπει κανείς να προσέχει πώς αναφέρεται σε σημαντικούς ιστορικούς ηγέτες» κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος,είπε ότιόλοι γνωρίζουν ποιος είναι ο καίριος, αποφασιστικός, ουσιαστικός ρόλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
«Είναι γνωστό ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι εκείνος που, με σταθερό βήμα και παρά τις αντιξοότητες οι οποίες υπήρχαν και εδώ και στο εξωτερικό, οδήγησε τη χώρα στην επιλογή για την οποία πρέπει όλοι οι Έλληνες να είναι ευγνώμονες:
» Στην απόφαση να γίνει η Ελλάδα μέλος της τότε ΕΟΚ. Μια ιδιότητα μέλους που εξασφάλισε τότε στην Ελλάδα ακόμη περισσότερη σταθερότητα, ακόμη περισσότερη δημοκρατία και είναι σήμερα το εχέγγυο και της οικονομικής και της κοινωνικής σταθερότητας.]
»Και αυτά, όταν σε εκείνες τις περιόδους χρησιμοποιούσαν συνθήματα, τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.»
Οβουλευτής του ΛΑΟΣ, Κ.Αϊβαλιώτης, δήλωσε για το θέμα: «Όσο και να προσπαθήσει ο κ. Καραμανλής να κάνει ανάληψη από το κεφάλαιο Κων/νος Καραμανλήςπροβάλλοντας το ρόλο του στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας, εις βάρος όμως της αναδείξεως του ρόλου των αντιστασιακών, δεν κερδίζει αλλά μειώνεται στην εκτίμηση των δημοκρατικών πολιτών.»
Κόντρα και στη Βουλή
Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας προκάλεσε αντιπαράθεση και στη Βουλή με πρωταγωνιστές τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Το θέμα άνοιξε από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Παπουτσής κάνοντας λόγο για απόπειρα, από πλευράς κυβέρνησης, οικειοποίησης της επετείου της μεταπολίτευσης «μετατρέποντας την επέτειο σε απόπειρα αναστήλωσης της Νέας Δημοκρατίας».
Κατά τον κ. Παπουτσή με αφορμή την επέτειο «βομβαρδίζεται η κοινή γνώμη με διαρκείς εκδηλώσεις για τον ιδρυτή της ΝΔ και κατ επέκταση στον σημερινό πολιτικό του κληρονόμο».
Απαντώντας ο κ. Παναγιωτόπουλος είπε ότι επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, γιατί ούτως ή άλλως η πολιτική είναι διαχείριση συμβόλων: «Η προσπάθεια του ιδρυτή μας. Είτε το θέλετεείτε όχι, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα ιστορικά γεγονότα για την σταδιακή αποκατάσταση της Δημοκρατίας.»
Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επανεκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας συνδέοντάς την με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
«Προκαλείτε το δημόσιο αίσθημα. Διορθώστε το λάθος σας»είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
Ο Χρ. Παπουτσής απάντησε ότι η κυβέρνηση θα οδηγηθεί αναγκαστικά σε εκλογές πολύ νωρίτερα από το Μάρτιο, όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ προδιαγράφει τις θέσεις του,αλλά λόγω «χρεοκοπίας και αδυναμίας εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Eurostat: Ένας στους τέσσερις νέους στην Ευρώπη εργάζεται ενώ σπουδάζει – Τι ισχύει στην Ελλάδα
- Προϊστορικός οργανισμός των 8 μέτρων ανήκε σε «χαμένο παρακλάδι της ζωής»
- Παραδέχθηκε την ανωτερότητα του αντιπάλου ο Τσιτσιπάς: «Ήταν άψογος στα κρίσιμα σημεία»
- Εξεταστική – ΟΠΕΚΕΠΕ: Κατάθεση για 13 χρόνια πριν – «Καμία σχέση με τη συντονισμένη απάτη που βλέπουμε σήμερα»
- Greek Tourism on Track for Record Revenues in 2025
- Άμεση αντίδραση σε πλημμυρικά φαινόμενα στην Καλαμάτα
- Ο Σπαλέτι απάντησε σε… προπονητή της εξέδρας: «Αν δεν σου αρέσει η Γιουβέντους, κάτσε σπίτι» (vid)
- Στέφανος Παπαδόπουλος: «Σκέφτηκα να αποσύρω τη μήνυση κατά του Γιώργου Μαζωνάκη»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 22.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/josh-gordon-h8Od9ze-0o-unsplash-315x220.jpg)
























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442